dilluns, de novembre 13, 2006

Missatge a Joan Puigcercós

Encetaré el meu blog reproduïnt el missatge que vaig enviar al dirigent d'Esquerra Joan Puigcercós el dia 6-11-2006 (i la resposta d'Esquerra, o més aviat contesta de compromís). Estava molt amoïnat, em sembla que com molts altres catalans, especialment molts dels que haviem votat Esquerra, intentant esbrinar les raons per les quals Esquerra s'havia decantat per aquest nou tipartit ara anomenat Entesa Nacional de Progrés. Volia exigir explicacions, o alguna explicació sòlida almenys, als mateixos dirigents d'Esquerra, però ja m'he adonat que els polítics no poden sortir-se de la disciplina i la linia ideològica i estratègica que marca el seu propi partit, com és natural per altra banda.

Missatge enviat al blog de Joan Puigcercós http://puigcercos.blocsesquerra.cat/ el 6-11-2006:

Hola Puigcercós,

suposo que no em contestaràs perquè ja tens prou feina, però m'agradaria que algun dirigent d'Esquerra m'expliqués a mi i a tots els que us hem votat com a opció que representa la màxima aspiració del catalanisme, o sigui la lluita per la independència de Catalunya, més enllà de la inclinació per dretes o esquerres (que personalment penso que no explica realment les diferències entre partits), perquè heu fet un pacte de govern on el partit dominant, el Psc, és anticatalà, en el sentit que és espanyol i com a tal té com a objectiu en relació a Catalunya l’eliminació de la nació catalana; perquè heu fet president Montilla, un home que més enllà de la seva categoria (que no en té cap, amb perdó) no és català, és espanyol i representant de l’espanyolisme més diàfan; perquè ja no parleu d’independència, ni tan sols parleu de Catalunya, la qual cosa vol dir que la vostra faceta catalanista, la que més interessa, segur, a la major part de gent que us votem, ha desaparegut per deixar només la faceta d’esquerres, que en la meva opinió i en la de la majoria de votants és totalment secundària (la gent d’”esquerres” i punt, per dir-ho així, ja té el seu partit ideal en els “caps de suro”, amb perdó, d’Icv, o bé els que es senten d’esquerra i espanyols, tenen el Psc). He llegit les raons per al nou pacte, penjades a la web d'Esquerra http://www.esquerra.cat/ i, amb perdó, em semblen majoritàriament “collonades” i preses de pèl, com et comentaré ara:

-Raó 1: “Un cop sabut que ni CiU ni PSC no oferien altra cosa que desplegar l’Estatut en els propers anys i que no hi havia damunt la taula cap proposta sobiranista, Esquerra considera que la prioritat és garantir la cohesió nacional i, per tant, la cohesió social. Només amb programes de serveis públics universals podem garantir-la”.

Comentari: és veritat que Ciu no ha fet cap proposta sobiranista, encara que sens dubte és el partit més sobiranista després de vosaltres. La cohesió nacional i social no és el mateix. No ens enganyem, no tots els habitants de Catalunya pertanyen a la nació catalana, també una gran part pertanyen a la castellana, el que cal és convèncer gent d’altres nacions que s’uneixin a la nació catalana, o bé que els interessos de la nació catalana els convenen. Precisament la cohesió nacional seria crear ponts de diàleg entre el catalanisme moderat de ciu i el més radical vostre. Per fer programes de serveis públics universals, que suposo que vol dir millorar els serveis públics, no cal fer cap govern de partits de suposada esquerra, amb un govern amb Ciu també es podrien fer, i sobretot calen diners per fer això, que només es podran aconseguir negociant/pressionant a Madrid, suposo que a través d’aprofitar al màxim el context financer que proposa el nou estatut.

-Raó 2: “És el govern que s’ha pogut decidir a Catalunya. Els altres, tots presidits per Mas, eren desitjats i empesos des de Madrid pel PSOE o pel PP”.

Comentari: un govern d’Esquerra i Ciu també era desitjat i empés des de Madrid??, crec que no.

-Raó 3: “És el millor govern per evitar el pitjor, la psoevergència. Amb aquest tipus de govern l’Estatut quedaria un altre cop retallat en el seu desplegament. CiU ha mostrat el seu escàs catalanisme pactant a Madrid amb Zapatero la priorització d’un govern amb el suport del PSC. CiU va mostrar durant la campanya estar interessada primer a pactar amb el PP de forma puntual.”

Comentari: la psoevergència també es podia evitar amb un govern Ciu-Erc. Ciu pacta amb el Psoe i amb el PP, Ciu fa el que pot de la manera que pot, igual que vosaltres.

-Raó 4: “L’entesa catalana pel progrés és la fórmula més inclusiva en nombre de forces polítiques i perquè permet empènyer la majoria de la població catalana i els seus representants (118 diputats davant de 17) en la direcció de l’autoestima i l’emancipació. L’altra fórmula hauria deixat l’esquerra subalterna a la intempèrie davant de lerrouxistes i espanyolistes.”

Comentari: aquesta entesa nacional pel progrés, l’antic tripartit al qual intel.ligentment heu canviat el nom, també inclou Ciu??? Ara si que no ho entenc. I què és l’esquerra subalterna, i això que el pacte Ciu-Psc l’hauria deixat a la intempèrie davant els espanyolistes?? Com en una batalla campal, com els Gangs of New york?? No sé què vol dir això, ho sento.

-Raó 5: “Un candidat procedent de l’emigració està fent passos per incorporar-se al catalanisme. L’altre candidat, pota negra catalana, retorna als seus orígens tèbiament catalanistes per practicar polítiques de partit frontissa espanyol, i posa interessos particulars per sobre dels del país.

Comentari: el Montilla és el candidat procedent de l’emigració? Tots sabem que el Montilla no ha fet ni hi ha indicis de que vulgui fer cap pas cap al catalanisme. Sobre l’altre candidat, difamacions i xafarderies que no cal ni comentar.

-Raó 6: “Per a la normalització política del país, és important que Esquerra sigui, en la major part del territori, la força alternativa a la centredreta de CiU. Això ja es dóna en molts municipis. Aquest acord pot facilitar l’acceleració d’aquest procés de nacionalització del mapa polític.”

Comentari: Esquerra és i serà la força alternativa a Ciu allí on la població sigui majoritàriament catalana, i ni Ciu ni Esquerra són ni seran formacions importants allí on la població és majoritàriament castellana. Per poder canviar la realitat primer heu d’acceptar-la tal com és, si no us equivocareu una vegada i una altra i no us podeu equivocar en una qüestió tan essencial, aconseguir la independència requereix molt temps, treball, intel.ligència i valor. No es poden fer errors d’aquests, ho sento.

-Raó 7: “Només un govern d’esquerres pot liderar sense excessius qüestionaments una política d’immigració que alhora garanteixi la seva incorporació social, que no vagi en detriment de les capes mitjanes, i que possibiliti la incorporació lingüística.”

Comentari: el control de la immigració, tant de la gent que entra com dels que ja hi són, és una qüestió essencial per a la supervivència de Catalunya, ja que des de Franco el poder espanyol té molt clar que la manera més simple d’eliminar les aspiracions de la nació catalana és diluint-la enviant a Catalunya immigrants massivament, a poder ser castellanoparlants. Però no entenc com Erc podrà liderar una política d’immigració sense tenir la Generalitat totes les competències en aquest tema, i amb un partit com el Psc que farà tots els possibles perquè els immigrants no s’integrin a la societat catalana sinó més aviat a l’espanyola, liderant el tripartit.

Per tot això, perquè aquests són motius molt poc sòlids i perquè jo i segur que la major part o una gran part dels vostres votants no entenen el que heu fet (i més quan el pacte ha estat votat per 36 dels 37 dirigents d’Esquerra, o sigui una cosa aparantment tan nefasta per Catalunya votada quasi per unanimitat!!?), et demano que m’expliquis els veritables motius d’aquest pacte. Explica-m’ho off the record, no ho diré a ningú, m’agradaria que algun dirigent d’Esquerra es tragués la màscara de polític i ens expliqués els motius de tot això. Perquè no vull pensar que no estimeu Catalunya. No vull pensar que l’odi a Ciu condiciona les vostres accions, perquè per poder avançar realment, i també per poder fer un referèndum d’autodoeterminació, hi haurà d’haver un pacte amb Ciu algun dia, si no no anirem enlloc. I sobretot quan es té un objectiu ni odis ni amors t’han de desviar d’ell, els sentiments no tenen res a veure amb això, ser català és dur i complicat, com tu ja has de saber, i els líders de Catalunya han de ser durs i llestos. I tingues en compte, Puigcercós, que si aquesta vegada no sou molt, molt més llestos que l’anterior (més llestos que el Psc sobretot), i no agafeu la paella pel mànec i no féu avançar Catalunya, de la manera que sigui però de forma notòria, si us deixeu prendre el pèl com en la legislatura anterior, Esquerra tornarà a ser un partit de 200000 votants, l’esperança que hem dipositat en vosaltres s’haurà esvanit, l’esperança en una Catalunya lliure gràcies a la lluita comandada per Esquerra, i serà una pena, una gran pena. Però si no ho podeu ser vosaltres, els catalans que ja vivim amb aquesta esperança crearem un altre partit que lluiti per la independència, farem el que sigui, ja no ens aturarà ningú, adéu.


Resposta d’Esquerra 7-11-2006:

Benvolgut Roger,

T’agraïm que ens hagis volgut fer arribar la teva opinió en aquests moments de gran intensitat política. Som conscients de la transcendència que qualsevol decisió que prenguem ara pot tenir per al futur del nostre país. És per això que els màxims dirigents del partit estan abocats aquests dies, amb cos i ànima, a parlar amb tothom i de tot amb l’objectiu de fer un govern de la Generalitat sòlid i ambiciós socialment i nacionalment, un govern que no depengui de Madrid.

La situació és prou complexa i, sigui quina sigui la composició final del govern, volem que sàpigues que, si Esquerra hi és, no permetrà cap pas enrere en matèria social ni en el camí cap a la plena sobirania.

Et demanem també que confiïs amb nosaltres i ens facis costat en aquest moment difícil però apassionant, que vivim com a partit i com a país.

Moltes gràcies.
Cordialment,
Equip negociador d'Esquerra

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Molts bons comentaris a les raonetes que dóna ERC. Hi estic completament d'acord. I la resposta que et dónen és un missatge preparat, impersonal i neutre, per ser respost a la gent que, com tu, els envia les seves queixes i comentaris. No crec que poguéssin enviar un missatge personalitzat a tothom que els escriu. El que si podrien fer és dir d'una vegada les raons reals d'aquest pacte per reflotar el tripartit. Altrament, acabaré pensant que s'han begut l'enteniment. A veure si d'una vegada per totes es parla clar en aquest país!

Anònim ha dit...

Roger,

Realment es d'agrair la teva sinceritat, però crec que has estat un il·lús. La major part de gent ficada més o menys en política sabia que, si sumaven, el Tripi es reeditaria. Per una senzilla raó: la voluntat tant d'ERC com del PSC d'ocupar l'espai polític de CiU. (Com va fer CiU en no voler pactar amb ERC). Els diferents partits viuen gràcies a una massa de votants, no ho hem d'oblidar. i la ideologia queda en segon terme (només cal sentir, per exemple, les darreres declaracions de la Dolrs Camats, d'ICV, en relació a la MAT) o les declaracions d'en Puigcercós parlant de nacionalisme.

Roger T. ha dit...

Bé anònymous, potser he estat un il.lús, però la meva tesi és que Esquerra no està responent a les expectatives de la seva massa de votants, almenys d'una bona part d'aquesta massa, la suficient com per fer-li perdre l'estatus de partit decisiu en la política catalana, amb les decisions que fins ara ha pres. Cal donar temps al temps (potser fan alguna cosa no previsible), però jo crec que ja en les properes eleccions municipals, i potser després en les generals, Esquerra sofrirà una davallada de vots com a mínim molt significativa.

Anònim ha dit...

Anonymous, doncs jo no dec estar posat en política... vaig votar ERC i després d'enterar-me del TRipartit 2 vaig sentir-me traït. No vaig votar el tripartit. Vaig votar una força política independentista, amb un "espai polític" com tu diues, independentista, cosa que CIU només hi té un peuet ficat en aquest espai.
Però en una cosa tens raó; sembla que cada cop la ideologia queda en segon terme (CIU inclosa), i això és el que em fereix.
Sóc del parer del ROger. Cal donar temps, esperar quelcom imprevisible, i depenent del que passi, un bon grapat de votants d'ERC que ho són per això de l'independentisme, els hi retirarem el suport. Per aquest motiu, com a votant d'ERC, no em considero un il.lús, ja que he votat per aquest "espai polític" independentista, suposo que com la majoria de votants d'ERC. Ja veurem com acaba doncs aquesta història...

Anònim ha dit...

es la mateixa resposta, copy paste que em van enviar a mi.

Aquests dirigents de ERC, abans ells que catalunya... anem bé??