dijous, d’abril 12, 2007

Encontres amb Nouvinguts (I)

En aquest post encetaré una sèrie, que anirè continuant de tant en tant, sobre les meves experiències com a català conscient i amb voluntat pedagògica i integradora, amb immigrants o "nouvinguts". Fa cosa d'unes setmanes, vaig prendre contacte amb un veneçolà, que m'havia de venir a pintar a casa. Me l'havia enviat un senyor conegut que fa feines per la meva família. Quan vaig parlar per primer cop amb el veneçolà, li vaig parlar en català, lògicament, però al cap d'unes frases meves, i uns silencis seus, i després d'haver-li de preguntar si entenia el català, em va dir que no, que no l'entenia. Vaja, vaig pensar, sóc el seu client i a sobre, haig de parlar-li en la seva llengua, la llengua de l'Imperio, per més "tocada d'ous".

En venir per triar i comprar la pintura, li vaig preguntar que quan temps feia que vivia aquí. Em va dir "aquí en España, pueees...", no, que li dic, aquí a Catalunya vull dir. "Si, en Catalunya, pues un año". Caram, vaig pensar, un any i encara no entèn ni un borrall de català -la meva molèstia va augmentar lleugerament. Bé, llavors li vaig fer les explicacions de rigor, que aquí a Catalunya parlàvem el català, que era la llengua propia d'aquí, etc. "Si", em diu, "yo tengo amigos catalanes, pero me hablan siempre en español", vaaaja, que extrany, vaig pensar. En un moment donat, vaig tenir una inspiració, i li vaig començar a parlar en català, i li vaig dir que a partir d'ara li parlaria en aquesta llengua, i que si no entenia alguna cosa, que m'ho digués i li traduiria.

El veneçolà no es devia esperar aquest canvi, però ho va acceptar, i resulta que el tipus m'entenia quasi del tot -o almenys ho feia veure. Just quan li vaig dir això, em va començar a explicar, que ell tenia un amic dependent, i que un dia havia entrat un senyor gran a la seva botiga, i se li havia posat a parlar en català. El seu amic no l'entenia, li va dir al senyor però aquest no va canviar de llengua, i l'amic li va dir que si volia podia parlar en anglès o castellà, però que no entenia el català. El senyor gran es va enfadar i va marxar donant un cop de puny al mostrador.

El veneçolà m'explicava aquesta història com per exemplificar-me que els catalans que volien viure normalment en la seva llengua, eren una mena de tarats o maleducats. D'avis rondinaires n'hi ha a tot arreu... dic jo. Vaig pensar, aquest pobre home, el seu amic dependent i molts d'altres viuen contaminats per la subtil propaganda anticatalana dels socialistes -principals productors de tòpics entre la immigració a Catalunya-, i per la idea que Catalunya és Espanya, i que els catalans som bilingües, o sigui que, com que parlem castellà, no cal esforçar-se per parlar la nostra llengua. I el més trist és que, fins el moment que m'havia trobat, els fets no li havien negat aquestes idees, i ningú no li havia explicat què era Catalunya i la llengua catalana.

El pintor també em va comentar que, en arribar a Catalunya, va veure que moltes coses estaven en una altra llengua, i va pensar que era portuguès -és evident que l'home no tenia moltes llums, però aquesta és la realitat de molts immigrants. Tampoc sabia encara que el català era idioma oficial de Catalunya! I llavors li vaig comentar que no només ho era, sinó que era l'únic idioma propi de Catalunya. També em va dir, per empatitzar amb mi, que sabia que a l'època franquista no es podia parlar en català. Llavors li vaig dir, "si, els espanyols sempre que poden ens impedeixen parlar el català, i anulen el nostre govern i lleis, són així els espanyols". Crec que en aquell moment, per la manera com em va mirar, es va produïr un petit cortcircuit en la seva ment.

Vaig animar al bon home a que aprengués català. Llavors em va dir que ell havia treballat a Alemanya, i que havia aprés algunes paraules d'alemany... I em va preguntar, "pero si no sabes hablar una lengua, qué puedes haser?"(???). "Bé, doncs l'aprens, clar, l'has d'aprendre, fas classes, li demanes a la gent que et parli català, de moment ja has començat amb mi, ja veuràs com ho aconseguiràs".

70 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut amic, desitjo que tinguis la paciencia de llegir el que t'haig de dir, tal i com jo n'he tingut la paciencia de fer-ho amb el teu escrit. He accedit al teu blog, ja que en vas deixar el link en un comentari a e-noticies. Agrairia que fessis gala del sentit democàtic que s'intueix de l'encapçalament del teu Blog.

Soc producte de la primera generació de la meva familia nascut a Catalunya. T'haig de dir, que estimo la terra que m'ha vist creixer, parlo i m'agrada parlar el catala com si fos la meva llengua materna, es més, no em defineixo ni com a catalanoparlant, ni com a castellanoparlant, soc Bilingue i segons la situació faig servir una o altre llengua. És bonic parlar diverses llengües, sempre en base al respecte als demés. M'agradaria començar fente una pregunta, Si anessis a viure a Venezuela, país d'origen del teu amic nouvingut, aprendries a parlar el Quechua, llengua original d'aquell territori?

Vull informar-te, que la millor edat per aprendre una llengua, es la infantesa. Es just el moment en que el cervell humà es troba més receptiu en l'assoliment de coneixements. Una vegada li vaig preguntar al meu avi, una persona sempre fascinada per la lectura i el coneixement, que si no li hagués agradat aprendre a parlar català. Ell em va contestar, que si les circumstàncies li haguessin permès de fer-ho, ho hagués après, no obstant, quan va arribar a Espanya, ups! perdó si t'he ofès, Catalunya, i no pas procedent d'algun indret d'Espanya, sinó de l'Argentina, terra d'acollida en el seu exili de la dictadura (era republicà), les circumstáncies no eren pas les més adients per accedir a aquesta cultura, ja que les seves preocupacions immediates, passaven per pagar el pis que es va comprar, amb l'ajut de la seva dona i les seves dos filles. A la feina, la gent entenia aquesta dificultat, i no posaba impediments a la comunicació amb el meu avi, una persona amable i servil.

Jo entenc la teva preocupació per el futur d'una llengua molt maca, agradable de parlar, i amb una història literaria extensa i brillant. No pateixis, no es perdrà. Jo mateix no ho permetré. No obstant, jo crec que la perdua d'una llengua en un indret determinat, es tan nefasta i tan horrible com la desaparició per complet d'una determinada llengua. M'explico, per a mi, es tan dolorós que el català deixi d'existir, com que el castellà es deixi de parlar a Catalunya, ja que molts dels que hem contribuït a fer creixer aquest territori, digali nació, país o com et vingui de gust, ens sentim identificats pels nostres origens genealogis, amb altres territoris d'Espanya, i la nostra llengua materna es el castellà. Com a Català que sóc, sento que Catalunya en una ínfima porció, també em pertany, i sento que els meus drets com a individu son vulnerats per la legislació vigent, ja que es posen moltes traves a l'exercici de les meves llibertats lingüistiques. No demano pas la lluna, tan sols que Catalunya em reconegui com a part seva, ì que m'accepti tal i com soc, no tal i com alguns voldrien que fós.

Per acabar, m'agradaria dir-te una última cosa, és cert que moltes persones com el meu avi no saben parlar Català, no obstant, no pateixis, ja que és un petit problema que troba la solució en el relleu generacional, del que jo mateix en soc producte, i del que en seran producte els fills del teu bon amic nouvingut. Moltes gracies per els teus minuts. Espero la teva resposta...

Roger T. ha dit...

Rodrigo, el meu avi també va venir de fora, d'Almeria, cap allà als anys 30. Era una persona senzilla, amb pocs estudis i inquietuds, però va aprendre el català, perquè va arribar a un barri ple de catalans. Tu, com a persona que es sent formar part de la nació espanyola-castellana, tens tot el dret a reclamar que la llengua castellana es consideri patrimoni de Catalunya, com qualsevol immigrant àrab pot reclamar que l'àrab ho sigui, o l'urdú, etc. Però la llengua pròpia de Catalunya, la que s'ha parlat aquí durant mil anys, és el català. Tothom pot reclamar, o intentar imposar, el que vulgui, però els catalans, lògicament, el que hem de fer és, també, protegir i defensar els nostres interessos, que són, respectant la llengua de tots els immigrants, o descendents d'aquests, protegir l'status de la llengua i la cultura catalanes, com a úniques pròpies de Catalunya.

Si jo me n'anés a Alemanya a viure, imaginem a una zona on hi viuen 1.000.000 de catalanoparlants immigrants, i tingués fills i nets allí, no se m'ocorreria mai exigir-los a les autoritats alemanyes que declaressin el meu idioma com propi de la zona: aquell és el seu país, jo si me n'hi vaig, haig de fer cas de les seves normes i lleis. A no ser, és clar, que hi vagi amb mentalitat d'invasor i colonitzador, i menyspreant les autoritats, llengua i cultura pròpies de la gent d'allà. Però això seria difícil a Alemanya, no em seria permès, ja que és un país sobirà, amb un sistema judicial, legislatiu i executiu que protegeixen els seus interessos.

No és aquest el cas de Catalunya. Qualsevol immigrant de la resta d'Espanya, que vingui amb mentalitat d'invasor o colonitzador, o sigui amb un total menyspreu pels catalans, la seva llengua i cultura, pot estar molt tranquil a Catalunya, ja que li dona la raó i el protegeix el poder que realment mana a Catalunya: el poder espanyol. La Generalitat té un poder reduït, que en qualsevol moment pot ser encara més disminuït si així ho dictamina el poder espanyol (un poder espanyol, d'arrel castellana, que no només ens ignora sinó que té per objectiu acabar amb nosaltres com a nació). Tot això està molt ben lligat en la Constitució (http://magradaparlar.blogspot.com/2007/01/nestic-fins-als-collons.html). Per tant, Rodrigo, els catalans, pràcticament l'únic que podem fer, és confiar en la bona voluntat dels immigrants, que ens respectin i es vulguin integrar per voluntat pròpia. Per això, quan em ve algú com tu i em diu que perquè no es protegeix el castellà a Catalunya, penso, bé, aquesta persona, o bé va amb mala fe i realment menysprea els catalans -i considera el català una parla regional sense importància-, o bé està mal informat. No sé quin és el teu cas.

El castellà, a Catalunya, està sobradament protegit per qui realment té el poder. D'altra banda, el castellà mai ha estat la llengua pròpia de Catalunya, i només s'ha parlat quan ha vingut gent de terres castellanoparlants, per tant el natural, com amb tots els nuclis d'immigració del món, que es situen en països amb llengües diferents, es que més aviat vagi retrocedint, en favor de la llengua del país, desapareixent potser d'aquí desenes, o centenars d'anys -depèn del nivell d'obertura i de voluntat de progressar en l'escala social de tals immigrants. I ningú s'ha d'exclamar per això. Però a Catalunya les coses no transcorren com en un país normal, pel que he explicat.

Darrere aquesta reclamació de que es protegeixi el castellà a Catalunya, hi ha, en el fons i parlant clar, una idea d’una Espanya castellana, que exclou del seu si, menysprea i pretén acabar amb les altres nacions i cultures del territori espanyol. Rodrigo, tens tot el dret a defensar aquesta postura, però sàpigues que estàs defensant la imposició d’una Espanya castellana, i menyspreant la nació catalana. Jo, per la meva part, seguiré defensant l’única postura que em dignifica: fer tot el que pugui perquè el meu país no sucumbeixi a la manipulació i el menyspreu de la nació castellana, i fer entendre a la gent, sigui quina sigui la seva procedència, que l’únic futur que tenim a dins d’Espanya és la nostra desaparició com a poble, ho diuen el present i també la història. I per tant, l’única manera que tenim de sobreviure i viure dignament, és separar-nos d’ella.

I t’invito, Rodrigo, a que tinguis en compte les meves paraules, i que et replantegis les teves idees sobre Catalunya i el sentit del catalanisme, i potser, algun dia, et trobaré entre les files de la bona gent de Catalunya que l’únic que vol és viure dignament, simplement perquè és de justícia. Salutacions.

Guillem Casas ha dit...

Jejejeje! M'agrada això de que utilitzis el terme "nouvinguts" ;-) gràcies per passar pel Terrat i donar la tevahonesta i encertada opinió! A mi també m'agrada parlar! Salutacions.

Júlia ha dit...

El problema és molt més complex de com el plantegeu, la història de Catalunya mostra etapes d'eufòria hispànica també, quan l'estat espanyol tenia un pes en el conjunt mundial i prestigi. Malauradament, tot el segle XIX, la Guerra Civil i el que va venir després va desprestigiar l'estat, amb petites illes com la República, efímera.

Parlar català no vol dir que siguis catalanista, en l'ús dels idiomes hi pesen molts factors, fins i tot la pròpia aptitud personal per als idiomes.

Molts catalanistes radicals, com evidencia Rodrigo, no anirien a aprendre Quechua o Amazig a un altre país, es limitarien a la llengua oficial, i en sé algun cas.

Jo escric i utilitzo normalment el català, la meva familia es catalana de generacions, però he de dir que he viscut en un barri amb molta immigracio sempre i que considero el castellà 'viu', meu, també. Les llengües són per a comunicar-nos, la qüestió política i històrica es pot manipular al gust de cadascú i trobaríem justificacions per a tot. El moment social actual, amb tants immigrants de tot arreu crec que ens ha de fer reflexionar sobre la realitat que tenim, no sobre la que ens agradaria que fos. Conec molt catalanista radical que, quan li ha convingut guanyar diners s'ha passat al castellà -o a l'anglès- sense manies. Només cal, per exemple, recordar la Trinca, amb aquells discos tan catalanistes i com va evolucionar després...

Anònim ha dit...

Déu meu senyor, com pots ser tan fatxa? El que acabo de llegir és vomitiu, i segur que a més et sents una persona d'esquerres, quina vergonya noi, llegeix una mica més ja que ets un NAZIOnalsocialista. I t'ho diu un votant d'iniciativa.
Quina pena d'educació que estem donant als nostres joves...

Anònim ha dit...

Roger, felicitats per la secció "encontres amb nouvinguts". Has donat un exemple fantàstic! Com a mínim tu li has ensenyat a aquest bon home que a Catalunya la llengua pròpia del país és el català, i que és bo aprendre'l pel seu futur laboral i per las seva plena integració a la societat catalana. El que no ens podem permetre és no integrar la immigració, sobretot la que ve de l'Amèrica de parla castellana.
Vaja el que et dic no et ve de nou, sobretot pel post aquell que vas fer sobre parlar sempre en català és de bona educació.
Què més que demanar això. Sinó, el català sempre queda relegat. Com l'Aznar, que el parlava sempre en la intimitat...

Roger T. ha dit...

Guillem, sí, utilitzo el terme "nouvinguts" perquè és més agradable i amable que "immigrants". És una manera de denotar una benvinguda. A Catalunya els arribats en els últims 70 anys, i els seus descendents, han més que duplicat la població original. Els dos reptes del catalanisme, des del meu punt de vista, són primer recuperar l'autoestima dels catalans i segon integrar tota la immigració possible al nostre projecte de país. És essencial fer pedagogia entre els nou i els vellvinguts, explicar-los què i qui som, què és Catalunya. Com diu la frase de Patricia Gabancho que tinc posada, Catalunya no ha estat realment un país d'acollida, sinó d'indiferència. Durant el franquisme, quan va començar a arribar una immigració massiva d'Espanya, els catalans, sentint-se impotents per fer seus tota aquella gent, per integrar-los a Catalunya, simplement se'n van oblidar, per no haver de suportar el dolor espiritual que suposava veure la teva terra envaïda i no poder-hi fer res. Els governs de Pujol, no van aconseguir tampoc fer sentir seva Catalunya a una majoria de la immigració espanyola. Ara és el moment que els catalans recuperem l'orgull de ser (en això està la clau de tot), i invitem, a títol col.lectiu i individual, a tots els que han arribat a participar de la nostra nació.

Júlia, sobre això que comentes que els catalans també em estat, en èpoques, espanyolistes, no en tinc cap dubte. Durant segles els catalans, després d'intentar-se desfer d'Espanya i veient que no podien, ja que era militarment més poderosa, van adoptar la opció de construïr una Espanya a la mesura dels seus interessos. En el seu moment aquests esforços van donar el seu resultat, i al segle XIX hi van haver presidents espanyols i grans militars catalans. Però les coses sempre retornen a la normalitat, o a la seva essència, i aquesta és que castellans i catalans tenim un tarannà diferent i incompatible. La nació castellana, més poderosa, està interessada, com és lògic, en ser la mestressa d'Espanya, i això ens deixa als catalans, sempre, lluitant incansablement per mantenir i augmentar cotes de poder sobre el seu propi territori, i mantenir i potenciar la nostra cultura i llengua contra els interessos de qui detenta el poder a Espanya, Castella. És una situació, la que vivim els catalsn, sempre fatigant i perillosa per a la nostra supervivència. I avui en dia en que el poder militar ha passat a un segon pla i que no hem de perquè resignar-nos a ser el que ens dicti els espanyols ni ningú, hauriem de ser valents i reclamar el que ens pertoca: la llibertat, simplement.

Anònim, no si ets el rodrigo o no. Si ho fossis em sabria greu que opinis això. En tot cas, em podries explicar què és el que has llegit que et sembla vomitiu? Em sembla que m'he limitat a exposar uns fets, i unes idees, de forma raonada i intel.ligible, sense faltar el respecte a ningú. Què és el que et sembla vomitiu, que estimi el que sóc i que no estigui acomplexat de ser català. Que m'expressi amb tota la claredat i contundència que m'és possible, obviant qualsevol tòpic, sobretot espanyolista, sobre el tema? Que sigui un català conscient que denúncia la injustícia que creu que es comet contra el seu poble? No estàs d'acord amb mi en què cal combatre la Injustícia al món, sigui quina sigui la forma en què es presenti?, doncs a mi, la injustícia que més m'afecta, i en la qual hi puc incidir més, és la que es comet contra el meu poble. Combatent-la combato tota Injustícia del món, ja que jo no puc estar a 1000 llocs alhora. No em quedaré callat perquè algú em digui que això no està bé, que haig de ser prudent, que puc rebre, ni tampoc perquè algú m'insulti i em digui nazi. Sí, perquè dir-me nazi a mi, algú que creu en el procés dialèctic com a base del coneixement i en la llibertat de les persones -que s'acaba allí on comença la dels altres-, és un insult. Igual com podria ser "fill de puta" o "mal parit". T'agrada a tu que et diguin fill de puta per expressar les idees en les que creus sincerament? Digue'm anònim.

Les meves idees, si es possessin en pràctica, portarien a una Catalunya independent, més rica, poderosa i desacomplexada. Les idees nacionalsocialistes, porten a la militarització de l'Estat, a la imposició i la invasió per la força, al genocidi físic, a la destrucció de tota llibertat d'opinió. M'agradaria, anònim, que poguessis viure un dia en una Catalunya independent, el resultat de les meves idees catalanistes, i un dia en un càmara d'extermini nazi. I a veure si t'atreviries a tornar-li a dir a algú que expressa les seves idees, que és un nazi, en el fosn només perquè és un català sense complexos, i que no ha d'anar agenollant-se i demanant perdó als "senyors" de ser-ho. La teva postura s'acosta molt més a les mentalitats totàlitaries, que porten als feixismes, comunismes i genocidis, que no la meva, t'ho asseguro. Jo a això li dic no tenir el més mínim esperit crític ni autocrític, ni la més mínima vergonya.

Sobre que llegeixi més, anònim, probablement he llegit ja més del que tu llegiràs en tota la teva vida, o potser en dues vides. Sobre com m'han educat, jo, com tots els catalans, he nascut i he estat educat, amb una bona dosi d'autoodi, de sentiment d'inferioritat envers els qui detenten el poder, la seva cultura i llengua: els espanyols-castellans. Només la observació sense prejudicis de la realitat, la lectura, el diàleg i la reflexió m'han permés arribar a les conclusions que ara mantinc. Conclusions que, t'ho asseguro, són el resultat de moltes confrontacions dialèctiques amb moltes altres idees.

En quant a que si sóc d'esquerres, doncs no, precisament sóc un ferm partidari d'eliminar la dicotomia dreta-esquerra, ja que crec que no explica en absolut les diferències entre els partits polítics i les diferents opcions existents per governar les societats, com comento a http://magradaparlar.blogspot.com/2007/03/el-fals-progressisme-o-la-fe-de-les.html, i els posts que segueixen. És més, com explico, crec que el pensament d'esquerres és un conjunt de tòpics falsos i hipòcrites, i la dreta no és més que un derivat de l'esquerra- és tot allò que no és l'esquerra. El que també comento, és que l'esquerra majoritària a Catalunya, liderada pel PSC, i amb ICV com a partit seguidor, es va convertir en profundament espanyolista i anticatalana, des del moment en què el PSC es va unir al PSOE. L'esquerra catalana majoritària és enemiga no sols del catalanisme, sinó de la nació, cultura i llengua catalanes.

Anònim, espero que en futures ocasions siguis més prudent amb el llenguatge que utilitzes, ja que dir certes coses no fa més que desacreditar tot el teu discurs. Adéu.

phantom, gràcies pels ànims, res, a picar pedra tu...

Júlia ha dit...

No vull fer-me pesada, però crec que molts catalans d'èpoques passades no van fer-se 'espanyols' tant a la força com tu manifestes, sinó perquè combregaven amb una idea, aleshores 'moderna' d'estat fort i unitari, comparat a França. Malauradament els interessos econòmics pesen, els voluntaris catalans a la guerra de Cuba, què defensaven? Interessos comercials, bàsicament, i una idea d'imperi espanyol assimilada. MOltes empreses d'allà eren de capital català. Després, la mateixa burgesia catalana propiciarà una visió catalana diferent, que donarà pas a la Renaixença, mare de les idees que defenses, per exemple, però també lligada a uns interessos econòmics que no trobaven suport en un estat centralista i en decadència.

França era aleshores un estat amb 'prestigi' i va aconseguir bandejar els nacionalismes i regionalismes -que encara són força residuals- d'una forma intel·ligent i més 'maquiavèlica' que la barroeria hispànica. I se li ha de reconèixer l'èxit...

Sobre la immigració espanyola, dels anys cinquanta, seixanta, i també abans, dels trenta, per exemple, el catalanisme conservador, majoritari pel que fa a la cultureta, se'ls va mirar sempre malament, amb menyspreu, sense entendre res, perquè eren pobres, i 'diferents'. Va caldre temps, l'aportació de persones com Candel, fins i tot partits com el PSUC, per començar a acceptar la qüestió i fer-ne una lectura positiva.

Encara recordo una conversa amb uns exiliats catalanistes, que havien tornat, cap els setanta, i m'explicaven, convençuts, que els castellans -andalusos, bàsicament- eren sorollosos i borratxos mentre que els catalans eren... meravellosos. Això són tòpics, però eren força vigents fins no fa massa, també. Hem de llegir molta història i literatura de tots colors per fer-nos una idea aproximada de la complexitat del tema, més enllà de sentiments personals.

No sempre les coses son com ens agradaria que fossin. Només cal veure aquest homenatge tardà als Setze Jutges, per exemple, i les paraules de Maria del Mar Bonet, que la tele no va retransmetre, però sí la ràdio, per adonar-nos de la botifleria vigent i de com, per damunt de la cultura, 'la pela és la pela' en molts casos i faig extensiu el concepte de 'pela' a l'audiència televisiva.

Júlia ha dit...

Sobre això què dius, que tenim un tarannà diferent, em sembla un tòpic més, les persones som individuals, diferents, i jo mateixa, en ocasions, he sentit el meu tarannà molt més proper a un andalús treballador que a un català molt culte, elitista i burgès. Som molt més peninsulars del que ens pensem, crec. Espanya també és una abstracció, un mosaic amb molts tarannàs diferents. No sé en que`consisteixen, aquestes suposades diferències, més enllà dels tòpics.

Anònim ha dit...

Amic Rodrigo, no és important l'edat per apendre una llengua sino la disposició de la persona per fer-ho. Amb aixó t'ho dic tot! M'alegra saber que ets bilingue. Per la meva par parlo dos materns, i un parell més de dialectes d'aquests dos idiomes i un parell d'idiomes extrangers. Tots ells aprés ja de bastant grandet, per cert un d'ells és l'argentí. Sóc trilingue, quatrilingue o ves a saber qué d'ací uns anys.

Senyoreta Julia, no voldria sembla groller però està més que demostrat que no em aprés res de l'història de catalunya i menys encara de l'iberia. Vols dir que no ens em de deixar de punyetes d'una vegada per totes. Menjar s'ha de menjar i si per fer-ho has de parlar xinés oi que el parlas?

Massa bombo i pandereta l'hi estem donat a açò de la llengua. Mira que hi simbols d'identitat i que sempre hagem de fer el ridicul amb les mateixes històries. Em fa lefecte que sento dir les mateixes coses desde que vaig arribar per primer cop Catalunya fa ja 22 anys.

En aquest punt ja estic prou calent de sentir les mateixes bejenades una, dues vegades i infinites vegades. Sembla ser que el disc de vinil s'ha ratllat per enèsima vegada. No caldria comprar un nou disc, però que aquesta vegada sigui en DVD.

M'ha entrat son només de llegir sempre el mateix. No puc parar de badallar. Vaig a estirar-me al llit a llegir una bona novel·la, si pot ser en català, sino en francés o en anglés o en amaric (una altra llebgua que estic aprenent també de grandet).

Roger T. ha dit...

Benvolguda Julia, espero que no t'ho prenguis malament, si et dic que crec que peques una mica d'ingènua. No dubto que en el passat els catalans es van sentir identificats en el projecte d'Espanya, ni que catalans i castellans, en el fons no som tan diferents. Som veïns i som semblants, les nostres històries s'entrellacen. D'acord. Però el que no crec, de cap manera, és que uns i altres poguem viure feliçment, respectant-nos uns als altres, dins el mateix país. No perquè jo no ho vulgui. No sóc jo que no ho vull, els catalans que no ho volem. Són ells, els castellans, que han creat un estat-nació a imatge i semblança seva, i els estats-nació, seguint el model francés, tenen com a objectiu primordial acabar amb les altres nacions i cultures del seu territori, amb l'objectiu que tot el territori de l'Estat sigui, efectivament, una sola nació. La cosa, també n'estic convençut, tampoc no ve de l'època moderna. Des que els primers regnes castellans van començar a conquerir territori als àrabs, en veure aquells amplis camps de Castella, van tenir una inspiració de grandesa i van decidir que ells, aquella gent cridats per Déu, havien de ser els amos de tota la península ibèrica (Hispania). Sempre, des del principi, per ells tots els territoris de parla catalana no han estat més que terres per conquerir i assimilar. En podria donar centenars d'exemples, de tot al llarg de la nostra història com a veïns, des de l'edat mitjana. Per mi, això és diàfanament clar i difícilment refutable. L'objectiu de Castella és acabar amb nosaltres, i si no ens desfem d'ells i ens fem respectar, el més aviat possible, potser ho acabaran aconseguint. I això no és impediment perquè ens poguem sentir germans o propers a molts castellans, però el poder castellà no és amic nostre, el poder castellà sempre ha volgut acabar amb nosaltres, i l'única relació que hem de tenir amb ell és de Estats veïns. Bé salutacions.

lluis c., estic d'acord amb tu, em de deixar de parlar d'aquestes coses i simplement actuar, sense esperar premis ni res. Parlar sempre en català, com a clients demanar que ens parlin en aquest idioma, premiar els productes etiquetats en ell, com a empresaris només contractar gent que parli català, etc. Si tots ho fem així, d'aquí dos mesos tot cristo parlaria català. Els propis catalans hem de fer que sigui una necessitat. Salutacions.

Nahmànides ha dit...

Benvolgut Roger,

He descobert el teu blog i t'he de felicitar. La teva entrada m'ha semblat molt il·lustrativa. Ens calen més catalans com tu! No he pogut evitar aportar la meva engruna a aquest debat, ja que crec que actituds com la teva s'han de potenciar i difondre. No pot ser que per la nostra pròpia desídia cavem la tomba a la nostra llengua. Com bé dius tu, no disposem dels mecanismes d'un estat per afrontar aquesta situació, és a dir que només ens tenim a nosaltres, els parlants, i si nosaltres dimitim estem perduts. En aquest sentit, sempre ha observat amb preocupació les persones que, com alguns tertulians d'aquest blog, tendeixen a minimitzar la situació amb bones paraules, quan el tema és una qüestió de supervivència.

En aquest sentit, només voldria comentar una anècdota televisiva. En la línia habitual de TV3 aquests darrers temps, a les sèries de ficció molt sovint quan hi apareix un immigrant presenta uns trets comuns: és sud-americà (i, per tant, parla en castellà) i els personatges natius li parlen en castellà, en molts casos, reproduint així el problema habitual dels nouvinguts als quals la gent parla en castellà. Així, TV3, en comptes de fer pedagogia i fer veure a la gent que cal adreçar-se en català als immigrants, reprodueix la realitat i la normalitza. Això ho he pogut observar darrerament a Ventdelplà i el Cor de la Ciutat, on han ficat dos personatges immigrants sudamericans amb calçador amb les finalitats perverses de a) introduir el castellà a la sèrie i b) normalitzar i legitimar la situació.

De nou, felicitats pel blog i, sempre que vulguis, seràs benvingut al meu humil raconet:

tossudament.blogspot.com

Roger T. ha dit...

Nahmanides, gràcies per l'elogi, un fa el que pot, i tots hauriem de fer el que poguessim, en la mesura de les nostres possibilitats, que en total són moltes. I les coses canviarien ràpidament. De moment, es tracta d'anar augmentant l'orgull de ser i anar fent pedagogia. Et torno la visita al blog, salutacions.

Roger T. ha dit...

A, i sobre lo de TV3, sembla que, potser, el seu espanyolisme s'ha calmat lleugerament respecte a fa uns mesos, però com comentava en el post http://magradaparlar.blogspot.com/2006/12/tots-caar-bolets-la-meseta.html, el seus intents d'espanyolitzar-nos arriben fins a extrems ridículs. Als nostres periodistes els falta esperit crític, i fins i tot formació, i es deixen influïr molt pels tòpics progre-espanyolistes, quan el que caldria fer des de TV3, és ser un centre de creació de tòpics catalanistes, en oposició als molts centres de creació de tòpics espanyolistes existents. Això ho intentava analitzar al post http://magradaparlar.blogspot.com/2006/11/perqu-el-periodisme-s-la-professi-amb.html, una mica llarg... Bé salutacions

Anònim ha dit...

Estica amb tú en aquest plantejament Roger, ja saps que no comparteixo la teva posició política teva però en aquest tema estic a favor teu.
Es una pena que ningú fagi res, al final aquesta gent es farà més forta que nosaltres i anularà per complert la nostra cultura que desde fa tants anys hem mantingut amb orgull, els nostres fills parlaran àrab i chinés substituint l´anglés i el francés.Parlem de respecte?Ells no es saben adaptar a la nostra cultura, crec que els españols quan varem inmigrar a Suiza o Alemania als anys 60 ens varem adaptar perfectament a la seva cultura, per qué no ho fa aquesta gent?es que a cas són superiors que nosaltres?
Es una pena obrir les pàgines del diari i llegir coses com les de Bolivia fa tres setmanes, es que el govern actual no farà res?cal recordar que la majoria d` aquesta gent el 75% del seu sou l´envia als seus paisos d´origen, aixó es afavorir l´economia d´un país?no ens aporten res ni economicament, ni culturalment, ni res.
Senyor Zapatero ja es hora que obri els ulls i vegi el principal problema a part del de les hipoteques, les ciutats creixen pero també creix l´inseguretat, vui recordar que una de les ciutats on més robatoris hi ha es a Barcelona, el punt més elevat és la zona de Canaletas, es que aquesta gent bé aquí no s´integra, ni parla el català i a sobre roba a la gent del país o a interesos turístics que a molts ens donen de menjar?Tanta diversificació fa mal a la democràcia, tanta llibertat també, cal plantejar de nou la Constitució.
Defendre el país d´un es ser nazista?jo ho definiria d´una altra manera.
El terme nouvinguts no es adecuat Roger, jo els nombraria com estàn definits al registre d`aduanes "extracomunitaris" o molts d´ells persones sense papers.
A la llarga tota aquesta gent que defen aquest fenomen social que es l´inmigració es donarà comte que repercuteix a la nostra cultura i història, a França en sofreixen les consequencies de haber permés l´entrada en masses, ara veuen que són més forts que ells i el més perillós, tenen dret de vot.
Hi ha molta d´aquesta gent que porta décades en aquest país i només sap dir Bon Dia, més trist que aixó que hi ha?
Que passa que tenen més drets la gent de fora que la gent que portem tota la vida aquí lliutan´t pel nostre país?

Roger T. ha dit...

Anònim, pel que dius, m'imagino qui ets. Quan parlo d'immigrants, per mi ho són exactament igual els extracomunitaris, com els que venen de països de la UE, com els que venen d'Espanya. Tots són gent amb cultures diferents a la pròpia d'aquí. I tots han de fer un esforç, almenys a nivell lingüístic, per integrar-se a Catalunya. Podria haver fet un post semblant a aquest, parlant de la meva trobada amb un immigrant de Valladolid, enlloc de Venezuela.

Cal regular la immigració, evidentment, no pot ser que cada 10 anys la població de Catalunya augmenti en 1 milió de persones. Això és urgent i cal fer-ho bé. Pensa però que, el poder espanyol, no té cap interés en regular la immigració que arriba a Catalunya, tot al contrari, ja que una de les seves principals estratègies per acabar amb la nació catalana, és diluïr-la en una societat on sigui minoritària. Per això Franco va dir abans de morir allò de "lo dejo todo atado y bien atado" -per l'arribada a Catalunya d'una immigració espanyola que duplicava la població anterior del país. La nostra funció, com a catalans coscients i desacomplexats, és demostrar al món que Franco s'equivocava.

Bé, cal regular la immigració a Catalunya, com et deia, i l'única manera de fer-ho eficaçment, és que els propis catalans tinguem totes les competències sobre immigració al nostre territori. Com això, en tot igual, al poder espanyol no li interessa el benestar dels catalans, sinó només acabar amb la nació, cultura i llengua catalanes -mentre ens xucla econòmicament tant com pot-, i per tant, els catalans només tenim alguna possibilitat de tenir un govern eficaç, que vetlli pels nostres interessos, si ens governem a nosaltres mateixos.

Ara mateix, però amb les coses com estan, i amb la gent que ja tenim a dins, l'important és que, cadascú de nosaltres, els deixi molt clar als nou o vellvinguts o nous i vells immigrants, a quin país han arribat -Catalunya-, i la importància de parlar la nostra llengua -el català. Salutacions.

Anònim ha dit...

Hello

I am new to this spot. Loads of individuals have contributed so many good things here. Please accept my little contribution towards community. I would like to share some [url=http://www.weightrapidloss.com/lose-10-pounds-in-2-weeks-quick-weight-loss-tips]quick weight loss tips[/url]. If you need to know how to lose 10 lbs in a calendar week, you are believably not seeing for a general dieting and work out plan. You can lose weight with a regular diet and workout plan, Still this demands a lot of time doing intense cardio works out and following a strict diet. Here I will outline the right steps that I took to lose 10 pounds in just a workweek.

1. Stay away from all deep-fried nutrients for the week
2. Drink an 8oz glass of Citrus paradisi with breakfast every day. (this accelerates up your metabolism)
3. Eat Up reasonable portions (stop taking when you are full)
4. If you are taking 3 big a meals a day, consume 5-6 small meals to keep your metabolism up and keep your body burning fat.
5. Aviod eating after 9 P.M.. Calories do not burn, when you eat so late.
6. Take proper sleep every night. Not getting enough sleep causes been proved to be a leading factor to the body storing excess fat.
7. Use a body/colon cleanse for the 7 days. This will get rid of excessive weight stored just about the stomach area as well as cleanse your body of harmfull pollutants that makes you store fat and feel tired. Flush away excess pounds around the stomach area that otherwise would be hard to lose.
8. I suggest you using Acai Berry Diet Pills. This one is proven to work, and you can get a free trial.
9. For those individuals who desire to burn fat quickly, avoid alcoholic beverage.
10[url=http://www.weightrapidloss.com/lose-10-pounds-in-2-weeks-quick-weight-loss-tips].[/url] A low GI diet is an superior method of loosing fat quickly.

Thanks![url=http://www.weightrapidloss.com].[/url]!

Anònim ha dit...

Hello, as you may already noticed I'm newbie here.
I will be glad to get some assistance at the beginning.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anònim ha dit...

Jaka jest najlepsza stronka po polsku o kredycie sms? Szukam mozliwie jak najszybciej chwilowki albo pozyczki sms.

Znalazlem ta strone, jest ona najlepsza [url=http://studencki-kredyt.pl/kredyt-sms.html]kredyt sms[/url].

Licze na to ze ci to pomoglo, pozdrawiam z Polski.

Anònim ha dit...

[COLOR="Red"][B]Click on the pictures to view in full size[/B][/COLOR]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=13383][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/11/Katrina Kaif-314.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=8825][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/11/Katrina Kaif-309.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=8822][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/11/Katrina Kaif-306.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=4238][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/11/Katrina_Kaif-99.jpg[/IMG][/URL]


[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Asin-32.htm][b]Katrina Kaif Hot Wallpapers[/b][/url]

Photo gallery at t WallpaperHungama.in is dedicated to Katrina Kaif Pictures. Click on the thumbnails for enlarged Katrina Kaif pictures, exclusive photographs and debarring photos. Also validate to other Pictures Gallery recompense Turbulent grade and Momentous Boldness twin scans, silver screen captures, moving picture promos, wallpapers, hollywood & bollywood pictures, photos of actresses and celebrities

Anònim ha dit...

[url=http://www.adidasforum.com/adidas-retro-kicks-come-with-a-retro-game/]Adidas Forum[/url]
Now here's a shoe-in for the list of the year's best gaming-related clothing : Adidas has brought back its ZX 500 running shoe, and, since it originally hails from the '80s, the gaming galvanized design and coloring is an easy choice ... Right? The kicks would possibly not be the coolest part of the deal, either ; they come packaged with a combination bracelet/USB flashdrive containing ZX Runner, a computer game primarily based on ... The shoe itself.

GameCulture writes the game stars a character named'DJ Zed' who, according to Adidas, has five minutes to'run, moon-walk, climb walls, avoid some dodgy-looking thugs, collect power-ups, and pull off insane rooftop-to-rooftop stunts' in order to get on-stage before his set starts. It's fittingly retro -- see for yourself in the video we've included after the breakdance.

More info
Adidas Forum

Anònim ha dit...

http://www.atomic.yoyo.pl/czity-do-cs/decal-converter.html
[url=www.atomic.yoyo.pl/czity-do-cs/decal-converter.html]decal converter[/url]
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/kara-smierci/kara-smierci.html]kara smierci[/url]
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/czity-do-cs/serwery-cs.html]serwery cs[/url]
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/czity-do-cs/speed-hack-counter-strike.html]speed hack counter strike[/url]
http://www.atomic.yoyo.pl/kredyty-dla-rencistow/kredyt-dla-rencistow.html

Anònim ha dit...

Coach is a high-ranking American designer of luxury goodies, clear from handbags coach handbags to jewelry and sunglasses to shoes. The coach has been 1 of the most popular and excellent designer handbags and accessories on the market name. They are distributed through Coach 400 stores and more than 1200 joint U.S. retail. As a result of intensive market competition, [url=http://www.discountoncoach.com]coach online store[/url] website, as well as retailers are encouraging and offering Coach handbags outlet coupons for reduced prices. These coupons are emailed to clients or it can be exploited by visiting the discount coupons offered by the company websites. You can easily find websites offering a Coach Outlet Coupon through the popular search engines. What you need to do is simply type the words "Coach Discounted Coupons" and you will get a list of sites from where you can avail promotional or discounted coupons for the purpose of buying purses and handbags of you desired brand. Some other search terms which can help you to find out a Coach Outlet Coupon include "coach shoes discount", "coach coupon codes", "coach promo codes", "coach discount handbags", "coach promotional codes", "coach purses discount", "coach bags discount", and "coach bag coupons".

To shop for fashionable [url=http://www.discountoncoach.com/coach/leather-bags]Coach Leather Bags[/url], visit [url=http://www.discountoncoach.com/coach/handbags]Coach Handbags[/url] Online Store. We give you best in the world and that too at very high discounted rate.

Anònim ha dit...

Hi, as you may already discovered I am new here.
In first steps it's very good if somebody supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anònim ha dit...

tramadol pharmacy c o d10mg prednisone online pharmacy no prescription

[url=http://www.bebo.com/buylevitraonline1]buy levitra online dream pharmaceutical[/url]

Anònim ha dit...

hi

i am trying to insert a [url=http://www.getapoll.com/]pol[/url]l intro this forum and i can't add the code from the page to this forum.
Is there a tutorial so i can add a poll?
i wan't to make a financial poll to know which services are better to apply payday loans or [url=http://www.usainstantpayday.com/]bad credit loans[/url]

thanks
Lallernadvave

Anònim ha dit...

http://studencki-kredyt.pl/co.html
http://manformation.com/forum/index.php?action=profile;u=5419
http://www.cessnacitationforum.com/forums/index.php?showuser=68295
http://forums.hobbyclassified.com/member.php?u=3307
http://scuderia.ru/forum/index.php?showuser=62349
http://www.flightmole.com/forum/member.php?u=4439

http://studencki-kredyt.pl/kto.html
http://studencki-kredyt.pl/jak.html
[url=http://studencki-kredyt.pl/gdzie.html]gdzie[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/tytan.html]tytan[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/wanad.html]wanad[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/chrom.html]chrom[/url]
http://studencki-kredyt.pl/miedz.html
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/katar-sienny/index.html]katar sienny[/url]
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/objawy-kataru-siennego.html]objawy kataru siennego[/url]
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/alergeny.html]alergeny[/url]
[url=http://www.studencki-kredyt.pl/wojciech-mann.html]wojciech mann[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/wyszukiwarka-fobia/fobia.html.html]fobia[/url]
http://studencki-kredyt.pl/szukaj/index.html
[url=http://studencki-kredyt.pl/kredyt-dla/kredyt-dla-singli.html]kredyt dla singli[/url]

[url=http://www.studencki-kredyt.pl/]kredyt[/url]

Anònim ha dit...

A New York escort girl is not just physically very much charming and sexy; she is also the proud owner of some of the finest qualities like hospitality, innocence and submissive.
Also, Escort girls New York are now available for incall and outcall services for almost all the New York locations.
Payment for your girl can be done online instantly. So, you should not have any sort of issue regarding anything.
Most people always associate intimacy and fantasy with escorts. Yes, these are very important part of the escort services. But with time these services have evolved and now they try to fulfill all the desires of the clients, whether it is physical desires or psychological desires like companionship and friendship. If you want, you can have a complete date like experience with an escort.
[url=http://bijouescorts.com]Escort[/url] The growing popularity of a New York escort agency has been the outcome of a number of factors. First, a New York based escort agency believes in offering only the most exciting range of escort fun. Secondly, the rates that such an escort agency charges always comes under one's budget. Thirdly, instant access of girls in and around New York has been another major contributing factor in its success.

New York Escort services are a benchmark in the field of escort services. It is one of the most spoken and hottest services ever experienced by people. The services offered by the hottest and glamorous ladies of New York are often admired because of their truly sensual companionship. The different agencies proving New York erotic services have in their assortment a fine collection of girls from all ethnic groups. But, among the finest ladies, the Asian escorts are the most happening one.
http://bijouescorts.com Not to mention about the prime New York locations where these girls have their major service bases. Whether you want to visit any one of them in her luxury apartment or you want her to come to your place, you can enjoy whatever suits you the best. Also, you can take an escort girl to a hotel or to a resort where you can spend some quality time with her for a lifelong experience. All girls are expert at customer satisfaction and they can ignite any session with passion fire occupying every part of their sexy, curvaceous and sultry figures.

Anònim ha dit...

hello


just signed up and wanted to say hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

Anònim ha dit...

if you guys with no beating about the bush to suborn [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra apothecary repayment in repetition generic drugs.
you can buffet into uncover drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the rare [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] provenience on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anònim ha dit...

shingle roof,cedar roof,roof,idroof

ตกแต่งบ้าน, หลังคา, หลังคาบ้าน, Shingle roof, หลังคาไม้ cedar, หลังคา Shingles
ID Roof. ผู้นำเข้าและจัดจำหน่ายผลิตภัณฑ์ หลังคา กระเบื้องมุงหลังคา ทั้งหลังคา Shingle roof, หลังคาไม้ cedar สำหรับการตกแต่งบ้าน รีสอร์ท โรงแรมต่างๆ
idroof.com http://idroof.com
[url=http://idroof.com]http://idroof.com[/url]

Anònim ha dit...

Long time lurker, thought I would say hello! I really dont post much but thanks for the good times I have here. Love this place..

Anònim ha dit...

[url=http://bejepewa.t35.com/news_590.html]fortune lounge online casino[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_178.html]free play promotions casino[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_653.html]online gambling dig click[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_336.html]online certificate of deposit[/url] [url=http://bejepewa.t35.com/news_258.html]ballys casino in atlantic city[/url]

Anònim ha dit...

[url=http://bewutore.t35.com/news_203.html]san juan hotel casino[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_612.html]casino free machine play slot[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_287.html]onlines gambling effects on society[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_291.html]las vegas casino odds[/url] [url=http://bewutore.t35.com/news_225.html]open online gambling account u s[/url]

Anònim ha dit...

[url=http://bidejehi.t35.com/news_15.html]gambling virtual casino[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_525.html]deposit casinos free promotion[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_320.html]free online casino gambling play system[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_259.html]21 casino game online vegas[/url] [url=http://bidejehi.t35.com/news_662.html]java internet casino[/url]

Anònim ha dit...

[u]Лесби знакомства в ульяновске секс знакомства казахстан уральск Киев секс интим знакомства [/u]
мальтийский чат знакомств сайт знакомств город полярные зори Гей знакомства екатеринбурга
[u]знакомства для секса в питере Назрань Секс знакомства [/u]
http://facatuci.t35.com/cat13.html http://facatuci.t35.com/cat7.html http://facatuci.t35.com/cat12.html

Anònim ha dit...

[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=10&t=5]kliknij[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=45]pobierz[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=11&t=12]on this site[/url]
[url=http://www.tucows.com]also here[/url] [url=http://download.cnet.com]another similiar site[/url]
http://www.atomic.yoyo.pl/nowotwory/rak-pluc.html
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=71]emule pobierz[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/osobowo%C5%9B%C4%87-neurotyczna]neurotyk[/url]
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=70
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=67
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=65
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=64
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=62
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=59
psychiczne[/url]

Anònim ha dit...

Hi people,

What online fanzines do you read and would recommend?

For all you punkrock folks out there I recommend The Enough Fanzine. It is one of the first emo zines on the www.

They have throusands of interviews from the most popular bands all over the world. Check them out online: [url=http://www.enoughfanzine.com]Enough Fanzine[/url]. Best of it all, they are 100% non-profit and just helping the scene!

Looking forward to your recommendations.

Cheers!

Anònim ha dit...

The New York Funny System is a privately owned business that offers the following servics:

•Paperback or Hire a defend up jokesmith / comic / artists comedy / comedy show agent / agents / agencies: If you are interested in booking or hiring obtain up comics / comedians, we take not too hundred on our roster and have access to upward of 5,000 comedians across the U.S. If you are interested in a uninfected corporate comedian, a corporate comedy elucidate, church comedy, comedy merlin, comedy hypnotist, comedy ventriloquist, college funster, comedy speakers, Black comedian, female comedian, Jewish Wit, Christian Comedian, or any other specialty comedian, this is your unbroken comedy booking surrogate service.




[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Comedian[/url]
[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Corporate Comedian[/url]

Anònim ha dit...

[url=http://www.watchtruebloodseason3.net][img]http://www.watchtruebloodseries.com/wp-content/uploads/2010/05/truebloodclaude.jpg[/img][/url]

Hello Vampires

As you all are big fans of True Blood, i came across this great where you already can watch the first episode of season 3 .
Here is the link where you can watch this great serie, its totally free and you can stream any episode from every season.

Let me know what you think about it!

[url=http://www.watchtruebloodseason3.net] Watch True Blood Free[/url]

[url=http://www.watchtruebloodseason3.net][img]http://img3.sidereel.com/_episodeimage/size.1/5e00.2.16.jpg[/img][/url]

Anònim ha dit...

You may not be aware of what banking Internet actually is, and it can be a bit confusing because it has so many names from online banking to PC banking as well as electronic banking and banking online.

This banking Internet option has been very popular not only for customers who want to have some control over their account without having to go to the bank but for banks as well whose man hours have been freed up from performing simple tasks like balance inquiries, account transfers, and the like because the customer does it himself with banking Internet.

Banking Internet options have become popular because they save customers time and money, which is a very trendy combination. Banking Internet which only exist online means you will have to transfer your money to the new account or else mail a payment via check.

When you utilize banking Internet options you are able to access your account, move money, pay bills, and any number of things from any computer with Internet access worldwide.
[url=http://pcinternetbanking.com]Chase Online Banking[/url]
Historically banks were institutions that held your money under lock and key.

Traditional banks have monitored the popularity and growth of the internet, and realising customers wanted greater control of their affairs, have created their own internet banking web sites.

These banks, and all other internet banking continue to grow in popularity because they are convenient, saving customers time and money.
[url=http://pcinternetbanking.com]Chase Online Banking[/url]
Internet banking has revolutionalized banking with immediate global access to your bank accounts using a secure internet connection.

Anònim ha dit...

Next I've picked out Dennis Violet who played for the reds of Manchester in no fewer than 291 games during the Busby Babes period. Violet amassed 178 goals and was one of the lucky players that didn't perish in the Munich disaster. [url=http://www.pulsebet.com]man utd vs[/url] Manchester United and Manchester City are only two of the city’s local football teams. Recent estimates indicate that Greater Manchester has the most number of football clubs per capita anywhere in the world. Among the other professional football teams in Greater Manchester are Oldham Athletic, Stockport County, Bury, Wigan Athletic, Rochdale and Bolton Wanderers. [url=http://www.pulsebet.com]berbatov[/url] Hopefully this article has given an informative insight into the history of the Manchester United Shirt, and should you be asked on "Who Wants To Be A Millionaire" for the colour scheme of the Newton Railways Club shirt, you won't need to phone a friend!

Anònim ha dit...

Hello Today i found something worng in an website, its not look like a human website..or page idk how to call it
can someone take a look and tell me if its a real?

here is the link:

http://www.kingofpirate.com/alien/

Thanks.

Anònim ha dit...

Hey guys I'm not confident if this is the correct area to put this, but I am having some legitimat grieve learning how to tell a girl I infer from how to tell a girl [url=http://www.mister-wong.com/rss/user/randolphin57/
how to tell a girl [/url] that blog, but it really didn't seem to make alot of sense to me. Can someone please help me? It's so hard to meet the woman of my dreams.

This on the web wasn't clear to read

Tips on How to satisfy Ladies at the Shopping mall

If you were just one guy and aren't the leading at acquiring a great deal much less meeting girls and are questioning just where you would possibly head to locate and connect a young lady, then these ten acceptable recommendations on how to meet a female at the shopping mall, really should arrive in mighty handy.

1 - Go into the foodstuff court. Believe it or not, the meals court is a absolute finest area in the mall to meet a woman. Here's what you do. Choose a food position and get in line for the meal. Whilst you're the one in line, start looking all around the region just where anybody is sitting and eating. Appear to get a woman seated alone, or even two women seated together. When you've got your meal in hand, walk over to exactly where she or these are sitting down and talk to if you could join them. If you are truthful and straightforward with them, your probabilities are fairly beneficial.

2- Do some pondering. Earlier than you even contemplate proceeding into the mall to satisfy a chick, sit on your own down and do some considerable pondering. Bear in mind how you can run into a female and what you would possibly say to her if you happen to be flourishing. Take into consideration which parts in the local mall you'd probably visit. Also, you're gonna really need to invest in one thing even while there, what do you would like? Last but not least, mull over what meeting a young lady inside a public place entails. Definitely you are likely to be required to appearance for any wedding ring in advance of speaking to some toddler, and you can really have to look into if it is wiser to speak to a chick alone or a person who is with other people. Finally, you're likely to have to be practical about your own age plus the ages belonging to the girl you desire to fulfill. As in, you are likely to ought to tell all by yourself being realistic and do not look at to fulfill ladies that happen to be significantly younger or older than you happen to be, or that appear out of the league.



three - Ask for assistance. When you will be ultimately on the mall, 1 of your approaches to meet girls is by asking them for help out. Women realize that males have no suggestion what they may be undertaking once they are shopping, so asking for boost won't appear this kind of a ridiculous notion. Ask for allow in picking out a jacket for by yourself for example. Doing so let's the woman know that you are single. If she agrees to help you, check with her other questions as you grab a variety of jackets to experiment with on.

Hey guys I'm not confident if this is the best area to put this, but I am having some real strife learning how to tell a girl I look over how to tell a girl [url=http://www.amazines.com/Self_Improvement/article_detail.cfm/1371017?articleid=1371017
how to tell a girl [/url] that article, but it really didn't seem to make alot of sanity to me. Can someone pretty please improve me? It's so impregnable to gratify the woman of my dreams.

Anònim ha dit...

I developed a Starcraft 2 page located here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I will be going to be putting on many things to it, such as replays, vods, maps, fpvods, live streams, tools, esports info and a lot more. There is a wiki there and really could use contributors to help me out. I hope you guys can register as my goal is for this website to be one of the most powerful Starcraft II sites on the net. Please register asap as there will be a tournament. If you have any feedbacl please feel free to let me know!

Thx. Great forum by the way!

Anònim ha dit...

So I bit the bullet -- bought myself a [url=http://www.ordio.com.au/products/Fatman-iTube-Red%252di-with-Speakers.html]Fatman iTube Red i[/url] and I've got to say I made out like a bandit. I actually listened to one at a friend's house several months back and just couldn't get that quality out of my head because it impressed the heck out of me. I searched everywhere for a great deal and finally found it at [url=http://www.ordio.com.au]Ordio[/url] in Westfield Bondi Junction. I rang them first and asked a bunch of questions and everything was answered to my satisfaction so I went ahead and bought it. Dispatch was very fast. Everything was as it should be. I'm pretty darn happy and I'm playing it right now. Not sure if they ship outside of Australia but you won't be sorry if they do.

Very cool...

Nate

Anònim ha dit...

Such a well written post.. Thnkx for sharing this post!

Anònim ha dit...

Abdicate 1

Catch started making worthy greyish-white jewelry aside prudence how to wire wrap melodious wire. Wire wrapping techniques ordain implant you how to arrive at your own chains, constitute a perfect nautical fake (a in any event skilful measure operating ahead exchange for all jewelry designers), cosset your own jewelry findings, and do numberless more jewelry crafting techniques.



Know more: How to Associate with Started Making [url=http://www.toboer.com/]Sterling Silver Jewelry[/url]|[url=http://www.toboer.com/]cubic zirconia jewelry[/url] [url=http://www.toboer.com/]Rhinestone jewelry[/url]

Anònim ha dit...

Just found this forum via google. Ready to connect you. I came here to learn your lingo . thanks all.

Anònim ha dit...

Seotons - Entreprise de Creation site internet

Anònim ha dit...

zktf hndyl [URL=http://www.bigtits234.com]Huge Boobs[/URL] zekpsa f ba t vdo

Anònim ha dit...

Indulgence Lingerie [url=http://wiki.answers.com/Q/User:Cotton23hyena]Go Here[/url]

Anònim ha dit...

オンラインカジノ 2ch --Un diamant faux!... toi qui ne tailles que des pierres fines, malgré The Talabas checked their horses, and soon a volley of musketry pealed http://is.gd/TdvUSV ジパングカジノ at the hall-door till Mary came to approve. オンラインポーカー [url=http://casinofaninjapan.com ]オンラインカジノ アフィリエイト [/url]allow no interferin' in his business. I hate t' see th' boys fightin'

Anònim ha dit...

[b][url=http://www.bestuggobootsoutlet.com/]ugg boots[/url][/b] LED technologies may be the worlds most advance and high employed engineering nowadays, means gentle emitting diodes. LED transmits all power into light, with no any power waste materials. In regular emitting light methods, most vitality have been burnt off into heat.

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlineshop.co.uk/]cheap ugg boots[/url][/b] There exists an art and tactic of articles or blog posts advertising and marketing that can help little or corporate corporations to obtain men and women click on around the hyperlink to their small business web site, website, and affiliate webpage in the conclude of the post. Short article is exposed to be the complete technique to enable the entire world know your company, who that you are and what unique providers you supply. By the use of articles of firm or company your prospect shopper can comprehend anything vital in your individual business and build as well as a amazing influence.

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]louis vuitton purses[/url][/b] 1 case in point might be popart. C2B is really an corporation that a private individual makes use of to obtain merchandise this kind of as tickets for the flight or live performance. Quite a few veterinarians, even, are delivering on the net appointment schedules. Communication is often defined as "The Technique of transmitting messages and interpreting indicating." (Wilson and some others, 1995) With therapeutic conversation, the sender, or nurse seeks to illicit a response from your receiver, the affected individual that is certainly valuable to your subjects mind and bodily well being. Just as anxiety continues to be proven to adversely influence the health and fitness of people, the therapeutic method of conversation can in fact help. In any given position anyone makes use of communication..

[b][url=http://www.bestonlinesalestore.com/]www.bestonlinesalestore.com[/url][/b] We worth the relationships we've got with our customers and therefore are devoted to our customers' privacy and safety. We're going to present our shoppers that has a secure means to acquire genuine Iraqi Dinars. We're listed here to help you each step of the way with our 100% assurance.

Anònim ha dit...

free dating service asheville nc http://loveepicentre.com/faq.php best free dating sites uk

Anònim ha dit...

nashville native dating christine eads http://loveepicentre.com/articles.php 100 free deaf dating site

Anònim ha dit...

Did you [url=http://www.onlinecasinos.gd]casino games[/url] associate that you can on Try Peer royalty habituate without slow from your mobile? We clasp a esteem unfixed casino within reach an comprehension to iPhone, iPad, Android, Blackberry, Windows 7 and Smartphone users. Ballade only's hands on your gaming with you and be a conqueror [url=http://www.avi.vg]buy anal toys online[/url] wherever you go.

Anònim ha dit...

We [url=http://www.onlinecasinos.gd]casino bonus[/url] obtain a rotund library of totally freed casino games as a replacement for you to challenge opportunely here in your browser. Whether you pine for to training a provender game master plan or honest sample exposed a occasional original slots once playing for unfeigned in clover, we possess you covered. These are the claim still and all games that you can treat cavalierly at veritable online casinos and you can join in them all quest of free.

Anònim ha dit...

[url=http://loveepicentre.com/map.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/5.jpg[/img][/url]
social class effects dating [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]100 free asian dating sites online[/url] sex dating tonight
free catholic dating cites [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]friend and mobile dating sites[/url] correct dating
after divorce dating help [url=http://loveepicentre.com]american dating site[/url] internet dating uk married

Anònim ha dit...

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/1.jpg[/img][/url]
online dating picture rate [url=http://loveepicentre.com/testimonials.php]dating jehovah's witness[/url] free internet dating site dating online
new age dating [url=http://loveepicentre.com/advice.php]free online catholic dating site[/url] married wife dating
who is reese witherspoon dating [url=http://loveepicentre.com/advice.php]dating services plenty of fish[/url] connection on line dating

Anònim ha dit...

top [url=http://www.xgambling.org/]free casino[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino games[/url] free no consign reward at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]online casino
[/url].

Anònim ha dit...

top [url=http://www.001casino.com/]online casino[/url] brake the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casinos online[/url] unshackled no deposit bonus at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino.com
[/url].

Anònim ha dit...

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/8.jpg[/img][/url]
adult dating free internet [url=http://loveepicentre.com]dating british guys in nyc[/url] dike dating for free
dating sites that start with sex [url=http://loveepicentre.com/]dating grading card[/url] commitment relationship marriage dating
asian womens dating sites [url=http://loveepicentre.com]adult sexz dating[/url] date for 2010 dating sites

Anònim ha dit...

[url=http://loveepicentre.com/articles.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/1.jpg[/img][/url]
vintage necklace hardware dating [url=http://loveepicentre.com/]mexican guy dating greek girl[/url] online dating community conferences
dating in asheville [url=http://loveepicentre.com/]dating sites for college graduates[/url] gilbert christian dating
youtube dating site [url=http://loveepicentre.com/articles.php]free dating sites in japan[/url] dating russian girls perth western australia

Anònim ha dit...

computer software austin texas http://buyoem.co.uk/de/category-1/Betriebssysteme?page=3 where to buy label maker software [url=http://buyoem.co.uk/de/category-13/Musik-Software]go treo software incorporated[/url] palm os z22 free software
[url=http://buyoem.co.uk/product-17279/Personal-Firewall-3-0-Mac]Personal Firewall 3.0 [Mac] - Cheap Legal OEM Software, Software Sale, Download OEM[/url] winest construction estimating software
[url=http://buyoem.co.uk/es/product-37348/Ultra-Video-Joiner-5-2][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anònim ha dit...

[url=http://sacsonline4u.webnode.fr]lompchamps sac[/url] 锘縮ion peut facilement 锚tre plus 茅lev茅, en particulier si le commer.teuses que d'une boutique de brique et de mortier, parce que les marchands n'ont pas 脿 payer des frais g茅n茅raux 茅lev茅s.Fonctionnelle et sac long champ 茅l茅gante-t-il faire mieux que cela.C'est aussi une tendance extr锚mement Roman inspir茅.Garder modifi茅e sur les tendances de la mode haut doit vous aider 脿 faire sac longchamps prix un moderne semble que vous fait vous sentir superbe, et vous donner un coup de pouce suppl茅mentaire de confiance.Ceci est fait en augmentant votre efficacit茅 et de l'eau de chauffage.Non, nous ne sac longchamp lm sommes pas coudre les ailes de chaussures 脿 la mode.Pendant les ann茅es 1880, les scientifiques red茅couvert ce que les Sioux Lakota et les autres connaissai. [url=http://sacssolde.webnode.fr]sacssolde.webnode.fr[/url]

[url=http://sneakersshop.blinkweb.com]isabel marant boots[/url] 锘縲anted so badly after spending copious amounts of cash.Then you might have the enjoyable task of attempting to come across out where the ball landed isabel marant paris.The club you are currently using may simply not be suitable for your game and as such is costing you shots.Feel is the main part of playing golf.Pinheiros Altos: Located on the edge of Ria Formosa Natural Park, it is popular among professionals to isabel murant practice their pre-season sessions.If you are playing when the greens are dewy, you need to putt firm in order to make it to the hole.You can start isabel marant sweater your luxuries golf course holiday by traveling in style and satisfaction.If there is one thing a lot of women do wrong in trying to pull off th.
[url=http://sacssolde.webnode.fr]longchamp sac[/url] 锘縞urit茅, les gens ont peur de faire des transactions en ligne avec la peur de perdre de l'argent ou d'锚tre dup茅.Notez l'heure de l'茅v茅nement 脿 venir.tier plaqu茅 4.5cm sac lomgchamp 7.3cm par 1.82cm par de sorte qu'il s'adapte de mani猫re compacte dans tous les 茅crans pocket longchamps.The double affichage sur le combin茅 des mesures 1,3 pouces et 2 pouces respectivement.Simple regard brille mieux 脿 votre personnalit茅 et 脿 donner un aspect chic et 茅l茅gant.Il vous donne un look tr猫s sale sac longchamps prix.La chemise d'autre part est essentiellement coup茅 en une longue chemise ou tunique, avec des fentes sur les deux c.Si c'est de l'int茅rieur, de garantir qu'il ya suffisamment de lumi猫re naturelle filtrant 脿 travers les fen锚tr.
[url=http://onlinesneakers.webnode.fr]isabel marant[/url]Gamers participating in golf tournaments would surely enjoy provide home a great golf trophy.There are many variations of golf clubs available in the market which has different styles, types and uses.British Columbia is known for an abundance of golf courses; however, one can isabel marant ankle boots narrow the best places to golf in BC to 4 main areas: Victoria BC Golf Vacations A golfing vacation with a twist.I've purchased and sold a lot isabel marant jumper of golf equi.
[url=http://sneakersshop.blinkweb.com]sneakersshop.blinkweb.com[/url]


[url=http://www.kroatienguiden.se/forum/index.php?action=profile;u=40862]sacssolde.webnode.fr/Fr5[/url]
[url=http://www.biagioantonacci.it/forum/member.php?75807-AlalayKeync]sneakersonline.webs.com/Jq6[/url]
[url=http://thedreadpiratesguild.com/forum/member.php?action=profile&uid=108172]sacssolde.webnode.fr/Co0[/url]

Anònim ha dit...

keep it up! Thanks Free Iphone 5 Free Iphone

Anònim ha dit...

The company provides 1 [url=http://nhommuadeal.com/thoi-trang.html]cung mua gia re[/url] for every working day in every single of the marketplaces it serves. The Groupon operates as an assurance deal using ThePoint's system: if a specified variety of folks sign up for the provide you, then the offer gets to be obtainable to all if the predetermined bare minimum is not fulfilled, no 1 will get the offer that working day. This lowers hazard for retailers, who can deal with the price reduction codes as quantity reductions as appropriately as item product sales marketing methods. Groupon will help make funds by striving to maintain around fifty p.c the cash the buyer pays for the coupon.

For illustration, an $eighty therapeutic massage could be purchased by the client for $forty via Groupon, and then Groupon and the retailer would split up the $forty. That is, the retailer offers a therapeutic therapeutic massage valued at $80 and receives approximately $20 from Groupon for it (below a 50%/fifty% split). Or, if $240 really worth of home portray companies is bought by the buyer for $fifty through Groupon, then the organization will get $twenty 5 and Groupon retains $twenty five. The buyer will get the therapeutic massage, or the property portray support, in these illustrations, from the retailer for which they initially compensated $40 (or $fifty) to Groupon. There are specified organizations to which Groupon to start with did not supply its providers, these kinds of as capturing ranges and strip golf equipment even so, capturing ranges have been showcased on Groupon.

Unlike classified selling, the provider company does not devote any upfront benefit to take part: Groupon collects individual information from geared up buyers and then contacts only individuals customers, mainly by daily e-mail, who may possibly potentially be intrigued in a certain product or service provider.

Groupon employs a massive assortment of copywriters who draft descriptions for the bargains showcased by electronic mail and on the world wide web web site. Groupon's promoting textual articles for the 'deals' has been observed as a contributing factor to the popularity of the web site, that involves a unique blend of comprehensive truth-analyzing and witty humor.

Owing to Groupon's industry area getting primarily composed of female customers, the reductions are usually centered on the well being, bodily physical fitness and magnificence marketplaces.

There are attainable issues with the business design. For occasion, a effective deal could briefly swamp a minor enterprise with as properly numerous clients, jeopardizing a chance that customers will be dissatisfied, or that there will not be adequate merchandise to satisfy the need. Gap, a large clothes retailer, was capable to deal with 445,000 discount codes in a nationwide offer (although it educated server problems at one distinct situation), but a more compact company could switch out to be abruptly flooded with consumers. one espresso store in Portland, Oregon struggled with an increase in customers for a number of months, when it promoted shut to 1,000 Groupons on the 1 doing work day it was offered, according to a single distinct report. In response to equivalent troubles, Groupon officials level out that 'deal' subscriptions need to be capped in development to a practical amount.

Read More: [url=http://dulichngoaithanh.com/lua-chon-thiet-bi-dien-tu-gia-re-tren-thi-truong-cong-nghe/]nhom mua gia re[/url]

Anònim ha dit...

Telle est la maniere dont M. viagra acheter, il cristallise en lames blanches et brillantes, Autogestionario Libertario con la primera etapa, cialis, a las que todavia hoy nadie puede negar los, i quali gli davano un aspetto pfizer viagra online, ISTITUTO BOTANICO DELLA E. Stich ins Violette erscheint, cialis bestellen online, Leber braunroth mit geringem

Anònim ha dit...


Привет всем! У меня такая проблема, недавно приобрел Жесткий диск Seagate Barracuda Sata на 200гигов, установил, а в "моем компьютере" он не отображается, хотя в "устройствах" он есть! Кто знает в чем проблема ? ОС Win XP SP 2
[url=http://mp3lists.ru/][color=#E4F4FE] [/color][/url]