dijous, de gener 25, 2007

Em sento insegur, Montillator salva'm please!

Com comentava a l'anterior post sobre el càstig sumari de Montilla a Saura per haver tret massa vots (PSC vs. Iniciativa) , crec que el poder socialista, a través del seu aparell mediàtic, està intentant crear en la ciutadania una falsa sensació d'inseguretat. Tinc algunes dades per justificar aquesta hipòtesi, i Montilla té alguns motius per voler una situació així. Últimament els mitjans de comunicació parlen continuament de casos d'atracaments, sobretot a xalets, i en general d'un augment de la criminalitat. Però em sembla que no existeix tal augment, i és més, que Catalunya és un país amb una baixa criminalitat, com tot seguit explicarè.

El passat dia 23, Terribas va entrevistar a La Nit al Dia de Tv3 Joan Delort, secretari de Seguretat Pública del Departament d'Interior, per parlar sobre aquesta esmentada sensació d'inseguretat. Aquest va aportar dades dels robatoris a cases sense que ningú se n'adoni, els anomenats robatoris silenciosos, i es veia que del 2005 al 2006 havien augmentat un 26% (com anunciaven els mitjans), certament, però la gran majoria dels del 2006 es concentraven al primer semestre (approx. 380 contra 180 al segon). Com recordarem, a princìpis del 2006 es va crear una alarma social, aquest cop justificada, pel gran augment de robatoris a cases aïllades i segones residències. Com explicava Delort, la policia es va posar en màxima alerta sobre aquesta qüestió, tant Mossos com urbana, es van augmentar el contingent de guardies civils a l'àrea de Tarragona, i van augmentar les detencions i aquesta mena de criminalitat va davallar considerablement, com mostren les dades. Delort comentava específicament que ara la situació estava sota control, i que si hi havia dos atracaments en pocs dies, els mitjans no havien de parlar d'una nova onada de criminalitat i alarmar injustificadament els ciutadans.

Com comentava en el post esmentat, s'ha publicitat als mitjans l'últim
baròmetre trimestral de Barcelona, amb el titular que la sensació d'inseguretat s'ha situat com la primera preocupació del ciutadans, quan si s'observa es veu que el passat juny, o fa un any, era més alta. Posaré un altre exemple de la criminalitat al nostre país. La revista Contraste, dirigida al sector de la joieria, cada mes fa un balanç dels atracaments a joieries a tot l'estat espanyol, per comunitats autònomes. Doncs a l'octubre del 2006, a Catalunya hi va haver un atracament a joieries o representants de joieria (a Salou), mentre que a Madrid, per exemple, n'hi va haver 11, a Andalusia, 6, i a Galicia, 3. El novembre del 2006, no hi va haver cap atracament a joieries a Catalunya segons informa aquesta revista, mentre que a Madrid n'hi va haver 13, a Andalusia 10 i a Galicia 2.

Segons aquestes dades comparatives amb altres territoris peninsulars, i si es consideren les dades d'atracaments al sector de la joieria com més o menys extrapolables a la criminalitat en general, doncs es pot deduïr que Catalunya no té cap problema d'inseguretat. Sembla que la criminalitat al nostre país està controlada sota uns mínims raonables. I segur que hi ha molts factors que influeixen en aquesta situació, però un dels principals és la bona tasca de la policia.

Montilla pretén imposar un clima d'inseguretat
per desprestigiar Saura, com vaig comentar, i per tant és igual si ell i la policia que dirigeix fan una bona tasca. A més a més d'aquesta raó, Montilla pot ser que vulgui matar dos, o més, ocells d'un tret, ja que crear una sensació de por en la ciutadania també pot servir al poder per:

a]justificar la presa de mesures extraordinàries en el sentit d'augmentar el control dels ciutadans, o bé la despesa en seguretat i defensa (aquest punt queda descartat a Catalunya en no tenir exèrcit). Un exemple d'això el tenim als Estats Units dels últims temps, en els quals, junt amb l'atac a les torres bessones, es va crear un clima d'inseguretat i perill imminent per justificar mesures de control de la població extraordinàries i, sobretot, justificar un augment de la despesa militar i d'accions militars com les d'Afganistan o Irak.

b]Simplement per mantenir l'atenció de la població en un tema, i desviar-la així d'altres temes o accions que al govern li interessa que passin desapercebuts.

Què és el que pretén Montilla? Jo em decantaria per la opció b], amb una mica de la a]. Estarem a l'aguait del què ens depara el President. En tot cas, Montilla demostra amb aquesta mena d'accions quina mena de polític és. La seva poca habilitat política en general el porta a haver d'utilitzar permanentment aquestes burdes tècniques d'ocultació i manipulació de la realitat per aconseguir els seus objectius.

P.D.: sobre aquest tema volia afegir que, encara que crec que no hi ha una crisi d'inseguretat i que Catalunya és un país en general segur, sí que existeix un dèficit de Mossos d'Esquadra, i que la seva bona tasca va en detriment molts cops d'un horari raonable i una bona qualitat de vida. El càlcul a la baixa dels efectius que necessita Catalunya, el gran augment de la població des que es van fer les previsions, i l'habitual reticència de l'Estat a traspassar pressupostos, fan que la manca d'efectius suposi un problema potencial d'inseguretat, que cal solucionar.

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Sí. Fa temps que note alguna cosa diferent a TV3, des d'Oliva (La Safor) estant. I el meu germà , des de Tarragona estant, en un enviament (o post) al seu blog (comidentitat.blogspot.com), 'cridava' davant la progressiva 'canalnouització' de TV3.

El creixement de les notícies de successos aproxima la TV3 al model Canal 9, i allunya la ciutadania de la informació política, que és el que han fet els governants al País Valencià sistemàticament.

Li feia la broma al meu germa, en un comentari a eixe enviament: alerta! que es comença amb els successos a la tele i s'acaba amb Camps com a president!! Servisca la broma també per al teu post.

Anònim ha dit...

És un tema habitual en els polítics d’avui dia. En comptes de mirar per a crear un País millor, tenir un ideari i dur-lo (ho intentar-ho) a terme, l'unica cosa que realment fan amb tenacitat son lluites polítiques, les enquestes marquen el seu nord ...
Encara hi ha algú que s’estranya de per que la professió de polític esta tan desprestigiada ??? ... doncs per hem passat de Pèricles a en Montilla i tants d'altres amb uns XV segles d’evolució invertida en Política. Jo crec que em passat de polítics amb idees que dirigeixen a buròcrates per a buròcrates de la política que manipulen a l’opinió pública.

De fet en Montilla em recorda en Humprey de la sèrie de la BBC "si Ministre" (molt menys refinat es clar) que ha aconseguit arribar a la presidència i coneix tots els tripijocs per a mantenir-se al càrrec.

Albert.

Familia ha dit...

Em sembla força correcta la teva exposició, però haig de remarcar el meu escepticisme. I només per un motiu:
veiem el programa que veiem, llegim l'estadística que llegim o escoltem l'opinió que escoltem, ens trobem sempre amb el mateix resultat=DESINFORMACIÓ. Desde política fins a la ciència, els suposats erudits del nostre temps demostren que no en tenen ni idea. Això pot ser motivat per una voluntat de control de masses, però (i em remeto de nou al teu article)m'extranya que no hi hagi cap veu d'alarma desde l'altra banda de la "trinxera" dient quelcom. Què vol dir, que són més rucs? que ja els hi està bé?

Roger T. ha dit...

Rafael, efectivament alguna cosa ha canviat a Tv3, a part del tema de crear un clima d'inseguretat, la línia informativa ha passat de ser catalanista a ser espanyolista, ha passat d'estar centrada en Catalunya a estar centrada en Espanya. Tv3 ja no pretén ser la televisió nacional de Catalunya, com comento en algun post (http://magradaparlar.blogspot.com/2006/12/tots-caar-bolets-la-meseta.html), i com denuncia Víctor Alexandre en el seu llibre TV3 a traïció. Els presentadors dels TN tenen ara un gran delit en pronunciar les paraules "Espanya" i "aquí a Espanya", i ho fan aparentment amb gran plaer. D'altra banda, al partit que controla Tv3, el PSC-PSOE, ara no l'interessa que es parli gaire de política, ja que controlen quasi tots els àmbits de poder. Intenten, igual com a Canal 9, que el ciutadà es desentengui de la política de forma que ells puguin fer i desfer en la seva línia espanyolista sense que ningú se n'adoni gaire. Per tots aquests motius Tv3, i especialment els TN, ja no són líders d'audiència a Catalunya. He vist el blog del teu germà, em sembla molt interessant i quan pugui hi faré un comentari.

Albert, sí tens raó, tant de bo existís una pràctica de la democràcia com la que tenien els grecs. Encara que llavors clar, també hi havien esclaus i només votaven els homes ciutadans.

Familia, l'entrevista de la Terribas al Joan Delort venia a ser una crítica directa a aquest intent de crear un clima d'inseguretat fals. També donaven les dades de l'últim baròmetre d'opinió política de Catalunya, que fa l'Idescat (http://www.idescat.net/cat/idescat/estudisopinio/rpeo/R-367.pdf), del novembre del 2006, en què la inseguretat es situa com a cinquena preocupació dels ciutadans de Catalunya, amb un 14%, molts enrere de la primera, la immigració, amb un 34%. El que jo comento és que Montilla intenta crear un clima d'inseguretat, però hi ha indicis de què no ho està aconseguint plenament, per sort no tots els que estan en els seus mitjans i en el seu govern acoten el cap i l'obeeixen cegament.

CdeCarabassa ha dit...

Roger,
Acabem de descobrir el teu bloc i ens agradat una mica bastant, no paris.
Aviat et linquem

Roger T. ha dit...

cdecarabassa, moltes gràcies per l'elogi, també trobo el vostre blog molt interessant, és un gran exercici d'investigació periodística (esteu ben informats), he deixat allí un comentari, salutacions.