divendres, de maig 25, 2007

Sobre la campanya per desprestigiar els Mossos d'Esquadra: no ho aconseguiran

Aquests últims dies hi ha una allau de notícies i de polèmiques que fan referència a l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Els casos concrets que són objecte de l’atenció mediàtica entren dins les incidències que es poden considerar normals dins l’acció policial en un país de 7 milions d’habitants. Però això és igual, evidentment. Tota aquesta atenció exagerada és induïda des de sectors interessats a utilitzar els Mossos com a arma política a favor seu o en contra d’altres, que no tenen cap mena d’interés en el prestigi dels Mossos o bé busquen activament el seu descrèdit.

Ja fa uns mesos vaig comentar (
PSC vs. Iniciativa i Em sento insegur, Montillator salva'm please!) que Montilla havia situat Saura al capdavant d’Interior per desprestigiar-lo a ell i a Iniciativa com a càstig per haver-li “robat” vots al PSC, i per evitar que aquest trasvàs electoral anès en augment. L’amo mai ha de deixar que els servents es fagin massa poderosos en detriment seu, o aquests seran menys submisos i més difícilment controlables, si no es revolten directament. Aquesta manera de fer de Montilla, denota un estil polític autoritari-totalitari, però també un espanyolisme rampant i la voluntat d’acabar amb l’autogovern dels catalans, com raonaré.

Com
comentava Salvador Cardús fa uns dies a l’Avui, el catalanisme polític després del franquisme ha basat la seva acció sobre tres objectius fonamentals: finançament, autogovern i ordre públic. El control d’aquest últim és, doncs, un dels pilars de la construcció nacional. Perquè és un tret imprescindible i essencial de qualsevol poble sobirà. Els Mossos d’Esquadra no hi són perquè als catalans ens ha vingut de gust tenir una policia més a la nostra “autonomia”. Hi són perquè un govern de la Generalitat catalanista –el de CiU-, va lluitar per aconseguir una policia pròpia –que ens va atorgar el PP, ho recordo, no el PSOE- com a part essencial de la seva estratègia de construcció nacional.

Dit això, doncs, si de vegades no queda gaire clar quins partits són catalanistes i quins no basant-nos en l’actuació de cada formació sobre dos dels pilars que comenta Cardús, el finançament i l’autogovern, amb el que està passant aquests dies en relació als Mossos, es fa evident qui està per la construcció nacional, per l’avenç de Catalunya com a nació, i qui no. El PSC, situant Saura al capdavant d’Interior per atacar-lo, demostra al mateix temps un interès en desprestigiar els Mossos, en un moment en què encara s’estan creant –desplegant-, i que per tant encara s’està construïnt la seva imatge en la societat.

D’aquesta manera, el PSC, a més de a ICV, ataca directament un dels elements fonamentals de l’autogovern català. En això PSC i PP –com en tot el que es refereix als avenços de Catalunya com a nació, d’altra banda- tenen exactament el mateix objectiu: desacreditar i enfonsar la imatge dels Mossos, fins al punt que sembli raonable el demanar un retorn, d’una manera o altra, de les policies espanyoles a Catalunya. El PP ja ho va fer fa alguns mesos, de la mà de la política aficionada Montserrat Nebrera, que va dir alguna cosa com que els Mossos no eren eficaços perquè “tenen por” de fer la seva feina. El PP, a Catalunya, pot dir el que vulgui perquè és un partit marginal. Però el PSC necessita un aval “moral” més gran per dir o fer segons quines coses.

Bé, doncs amb la campanya de desprestigi actual, a més d’atacar a ICV just abans de les eleccions, segueix sumant punts per completar aquest aval moral que li permeti dir un dia a Montilla: “escutxeu catalans, am pensu que hauria de tornar la Policía Nacional als nostras carrerus, no craieu?” O alguna cosa semblant. Ja Maragall, quan era president, va intentar fer no sé quines maniobres –maragallades sens dubte- per convertir els Mossos d’Esquadra en guàrdies urbans, en els municipis amb pocs habitants. Ara Montilla, després d’haver desfermat la mala maror contra els Mossos de cara a les municipals, fa com qui no ha trencat un plat i diu que ell dóna total suport als Mossos, dóna la culpa del seu descrèdit a CiU –de fet tots els altres partits també ho han fet-, i tema tancat. Com si la cosa no anès amb ell.

De moment, però, les forces espanyolistes ja s'han apuntat almenys un gol segur, ja que la jutgessa que porta el cas del noi que va morir mentre era custodiat per dos Mossos a Badalona, ja ha decretat que la investigació l'haurà de fer la Guàrdia Civil, ja que així ho demanava la seva família, segons vaig llegir al diari El Punt. La família està molt afectada i no es creu la versió dels Mossos, però pel que he llegit, aquesta és corroborada per multitud de testimonis que estaven al lloc dels fets. En un cas tant clar, perquè la justícia reclama la Guàrdia Civil, si a més els Mossos també tenen una Policia d'Investigació? És que la jutgessa, igual com la familia del noi, no se'ls creu? Sembla que es tracta d'una vergonyosa ingerència en les competències de la Generalitat, però estic molt tranquil: sé que cap polític català hi farà res...

Però, i ICV? Ai angelets ensucrats. Els nostres ecotontaines demostren tenir tant interès en el prestigi dels Mossos, com un escamarlà en el concurs d’Eurovisió. Potser no en busquen el desprestigi activament, com PSC i PP, però denoten no tenir-los el mínim respecte, desconèixer absolutament què és la construcció nacional, no tenir cap visió de país i no ser, per tant, en absolut catalanistes. Estan al servei del PSC i de l’espanyolisme, en definitiva.

ICV va ser l’iniciador, en realitat, i sense voler-ho –només degut a la seva malaptesa política- de la campanya contra els Mossos. Va ser el director dels Mossos, Rafael Olmos, qui va fer públiques les imatges de quatre policies pegant a un detingut, entre d’altres. Es veu que els llestos de ICV, van fer posar a la Divisió d’Assumptes Interns una càmera oculta en diverses comissaries durant dies, i després van mirar els centenars d’hores d’imatges per veure si trobaven alguna irregularitat. Però, era una investigació rutinària sobre el compliment dels reglaments per part del cos?? No, tenia per objectiu trobar algun abús d’autoritat, i esbombar-lo directament a tots els mitjans. Perquè? Per demostrar que ICV és un partit clar i transparent i que vol fer les coses bé. Que no admetrà abusos, etc., i fer una aclucada d’ull als antisistema de cara a les municipals, com també comentava Pilar Rahola en
aquest article.

O sigui que ICV es va gastar els calers públics per fer una investigació amb l’objectiu de millorar la seva imatge, es va saltar totes les normes professionals i va acusar davant la societat cinc Mossos de maltractaments, abans que la justícia dictaminés si realment van cometre algun delicte, demostrant un menyspreu total pel cos que governa i causant una greu sensació d’inseguretat i desemparament en aquest. I a més, va donar el tret de sortida a una campanya de descrèdit dels Mossos a la qual s’hi ha afegit tot l’espanyolisme de Catalunya, amb gran alegria, i que al final ha acabat perjudicant la imatge de ICV. A aquests descerebrats sí que caldria investigar-los, per enganyar i estafar als ciutadans i per ser un perill públic capaç d’ensorrar la institució més sòlida amb la seva ineptitud.

Des d’aquí vull animar a tot el cos de Mossos d’Esquadra a mantenir-se ferms davant les campanyes de desprestigi com aquestes, dutes a terme pels mateixos que els governen i per totes les forces espanyolistes en general, que segurament es seguiran produïnt periòdicament. Els animo a fer les coses de forma professional i a seguir sent un cos modèlic i no deixar-se intimidar. I també faig una crida a tota la societat catalana, que volem un país millor, més digne i més sobirà, i que no volem haver d’aguantar mai més una policia que ens menysprea com a catalans i que representa el poder espanyol que vol acabar amb nosaltres, a recolzar els Mossos d’Esquadra davant qualsevol atac injustificat. Al final, se’n cansaran i la nostra policia es mantindrà ja per sempre, inqüestionablement, com un dels pilars fonamentals del nostre país.

5 comentaris:

Odalric ha dit...

Excel·lent article.
No entenc com es pot permetre aquest atac des de dins a la nostra policia.

L'emissió de les imatges d'assumptes interns va ser una irresponsabilitat i van fer un mal gravíssim.

I tot plegat no deixen de sortir "notícies" que desprestigien el cos esperem que no de forma irreversible.

Tot plegat lamentable...

Vida quotidiana ha dit...

Personalment dubto d'aquesta teoria. És massa sofisticada :D

Ara seriosament. Crec que el que ha passat és molt més senzill. Els socialistes estan amb la mosca al nas perquè Iniciativa els estava esgarrapant molt terreny, especialment entre la gent jove i els sectors més il·lustrats. Això ho havien aconseguit amb una estratègia del "estic però no estic", que els permetia piruetes com estar al govern de la Generalitat i alhora oposar-se a la MAT o al IV Cinturó. Tenir Relacions Institucionals era un xollo perquè era difícil cremar-se.

Solució per contrarrestar Iniciativa: els donen la cartera d'Interior (com els haurien pogut donar Salut o Educació), una cartera poc agraïda, on cal arromangar-se i on normalment tothom rep més retrets que lloances. A més, la cosa tenia el morbo de què molts votants d'Iniciativa se senten propers als moviments "alternatius".

La poca habilitat que han demostrat fins ara en Saura i en Boada han fet la resta.

És trist que els partits polítics juguin amb coses importants per motius únicament electoralistes. Perquè al capdavall, per aturar l'ascens d'Iniciativa el que ara s'està produint és la deslegitimació de qui ha de garantir que les regles de joc de la societat es compleixin.

Anònim ha dit...

Las últimas noticias sobre Ciutadans:

http://ciudadano-ubu.blogspot.com

La Infinita Corrupción contada desde dentro. No te Pierdas el magnífico culebrón creado por un narcisita llamado Albert Rivera:

EL BLOG DEL CIUDADANO UBÚ.

http://ciudadano-ubu.blogspot.com

El Blog del Ciudadano Ubú

Roger T. ha dit...

Odalric, gràcies per l'elogi. El que passa a Catalunya, en definitiva, és que fins fa quatre anys, amb els seus altibaixos, governava un partit amb un projecte de país: el projecte del catalanisme. Aquest projecte, que consisteix en obtenir les institucions i els instruments de poder propis d'un Estat, paral.lelament a la creació d'una consciència clara de nació en la població, és el que ens ha portat a tenir totes les competències que té actualment Catalunya.

Els partits espanyolistes, en aquest sentit, o sigui PP, PSC i, per extensió, ICV, tenen per objectiu, com a tals, tot el contrari, o sigui reduïr l'autogovern de Catalunya. Totes les competències de la Generalitat que ells governin, tendiran a reduïr-les a la mínima que puguin, i mentre no puguin, mantindran l'eficàcia en elles en el mínim acceptable, i usaran aquest poder en benefici del propi partit sense escrúpols ni cap mena de respecte pel govern dels catalans. És així com ICV disposa dels Mossos, com si només fossin un objecte per atreure votants, obviant completament el perquè de la seva existència.

Com molt bé dius, Odalric, esperem que tota aquesta mala maror no desprestigïi el cos de forma irreversible. Jo crec que no ho farà, però també crec que hi hauran altres campanyes com aquesta, i especialment en les proximitats de les eleccions, i per això tots, Mossos i els catalans amb autoestima i visió de país, ens hem de mantenir ferms en la defensa del cos. Salutacions.


David, efectivament, Montilla va situar Saura al capdavant d'Interior per desprestigiar ICV. Precisament sabent que aquest és un moment essencial en la consolidació dels Mossos i la configuració de la seva imatge en la societat catalana, ja que fins el 2008 encara s'estan desplegant. Si Montilla hagués pretés que els Mossos es depleguessin sense problemes, no hagués situat a Saura al seu davant, ni hagués deixat que els mitjans que controla el PSC, o sigui, tots els públics i la majoria dels privats a Catalunya, donessin una publicitat desmesurada a errors, o simples incidents, dels Mossos, o a coses irrellevants com el tema del kubotan.

No, crec que Montilla, en aquest cas, ha estat molt hàbil i ha matat dos pardals d'un tret. Perquè ha de voler el president desprestigiar els Mossos?, doncs pel que he comentat que, com a espanyolista i subordinat a una cúpula de poder espanyolsita i centralista, el seu principal objectiu a Catalunya és assolir la "deconstrucció nacional", o sigui treballar per desmantellar l'autogovern i el sentiment nacional dels catalans totalment. I un dels pilars de l'autogovern, com comento, és el control de l'ordre públic.

Bé, en tot cas, estarem amatents al que s'esdevingui en relació als Mossos, i veurem si es corroboren les tesis que aquí, humilment, defenso, o no. Salutacions.


Anònim, he vist el blog i em sembla que fas una feina encomiable de denúncia d'irregularitats dins el teu partit. Tant de bo hi hagués gent que fes el mateix dins de cada partit, i parlés tan clar. A més, no cal que et juri com em satisfà qualsevol divisió i/o polèmica interna que hi pugui haver dins el partit de Ciudadanos. Salutacions.

Anònim ha dit...

Sera questió de tornar a les andanes amb la Guardia Civil.
L´inseguretat ciutadana a augmentat considerablement en aquest país d´un temps aquí.
Saura dimisió.