divendres, de juny 22, 2007

Ernest Maragall, o el desig irrefrenable d'acabar amb Catalunya

Ahir, després de l’alegria i el petit triomf per la nostra llengua que va suposar que ja es pugui posar en català la interfície del Blogger -plataforma sobre la qual es fan tots els blocs amb l'adreça "blogspot"-, Ernest Maragall, conseller d'Educació, va tornar a embestir contra aquest idioma. Com que no devia quedar content amb que el govern central no imposés, directament, la tercera hora de castellà, i al final tot quedés en que s'aplicarà si cada centre ho vol, i si el seu Departament ho veu bé -sent com és l'"hermanito", segur que ho veurà bé sempre-, doncs ara ha tornat amb noves propostes, que s'ha empescat ell tot sol -sense el recolzament logístic de Madriz-, per acabar amb el català.

En Maragall ha anat a Finlàndia amb en Cadot i, després d'una visita a la televisió finlandesa, quelcom s'ha il.luminat dins seu i ho ha vist clar -la manera de fotre Catalunya-: Cal importar el model televisiu finlandès, país trilingüe, i incorporar-lo a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). Perquè naltros, Catalunya, també hem de ser un país trilingüe. I és igual si, en aquest camí cap al trilingüisme, sacrifiquem una de les tres llengües i ens quedem només amb dues -castellà i anglès-, perquè clar, cal considerar que els nens d'Olot, aquests pagesots, no-sa-ben-par-lar-cas-te-llà -así como te lo digo, oye, chica-, i això, és vergonyós: ens fa quedar malament a Madriz i, per tant, mereix un càstig (que quedi clar que és mentida que algun nen no sàpiga parlar castellà a Catalunya: Maragall menteix en nom de l'Amo, el que ens dona una idea de la seva nul.la dignitat)

Maragall, que no en té prou amb espanyolitzar tant com pot tot el que depèn del seu Departament, proposarà que les televisions públiques catalanes -que depenen del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació-, emetin pel.lícules i sèries en versió original subtitolada en català. Què passaria si es fes això? Doncs que, com que la gent està habituada –a diferència de Finlàndia- a veure-les en versió doblada, doncs majoritàriament no les miraria, simplement. Miraria pel.lícules i sèries d'altres canals -espanyols-, que sí que seguirien estant doblats. Per tant, si els immigrants, vells i nous, ja miren poc la televisió en català, veurien encara reduïdes les seves opcions per fer-ho. I els catalanoparlants, ens quedaríem sense pel.lícules i sèries en la nostra llengua.

Només es podria plantejar l'aplicació de la proposta d'en Maragall, si TOTES les altres televisions, públiques i privades, fessin el mateix. Però si només ho fa la CCRTV, l'únic que passarà és que, l'eina més potent per donar a conèixer i prestigiar la nostra llengua, essencial precisament ara, en un moment en què arriba una quantitat ingent d'immigrants, reduïra la seva audiència -encara més- en favor de les televisions estatals. Tinc pocs dubtes, també, que si el "tete" proposa això, és amb l'obscur desig, d'ampliar el nombre de pel.lícules en castellà que es passen per la televisió catalana: amb aquestes, no caldrà ni posar-hi subtítols! A més, aquesta mesura podria donar peu, amb l’excusa de millorar el coneixement de l’anglès, a anar reduïnt la producció pròpia –actualment bastant majoritària, diria-, en català, en favor de més pel.lícules, sèries i programes estrangers.

Tot això, en definitiva, només seria acceptable si la CCRTV dediqués un canal a part de TV3 i el 33, per a aquests menesters. O sigui, si fes un canal només amb pel.lícules i sèries subtitolades, amb la finalitat de potenciar el coneixement, especialment de l'anglès, però també d'altres llengües. Ai, però, què dic, si aquest canal ja existeix!: és el canal 300, que es pot veure amb la Televisió Digital Terrestre (TDT). Els programes hi apareixen, per defecte, en versió original subtitolada. És més, amb la TDT, tothom, en principi, pot i/o podrà veure totes les pel.lícules, sèries i programes, en la versió original, i amb subtítols. A què ve, doncs, aquest exabrupte de Maragall? Doncs ve a intentar acabar amb el model de televisió pública en català que tenim actualment.

Només volia afegir, que el conseller de la Vicepresidència Cadot, ha dit que la proposta de Maragall li semblava bé (¿???????????????????????), sempre que s’apliqués també a TVE. I a totes les cadenes privades, que tenen la major part de l’audiència ja ara? Carod hauria de deixar ja això de la política, ja ha perdut el nord i hi ha el perill que destrueixi el poc que ja està fet a Catalunya.

És una vergonya que gent com Ernest Maragall governi Catalunya. Gent amb l'única obsessió d'acabar amb el poc prestigi que té el català, amb el poc autogovern que tenim. Amb Catalunya, en definitiva. Gent curulla de malaltís autoodi. I és de psiquiàtric que algú que es diu catalanista, com Carod-Rovira, els doni suport.

PD: en David Rodríguez, m'ha fet adonar, a més, que ja fa... 20 anys! Que existeix un sistema dual a la televisió analògica, que semblava una mica oblidat, i del que, avui mateix, n'he fet ús. Això no fa més que corroborar, que el que pretenen Maragall i companyia amb aquesta "proposta", no és potenciar l'anglès, sinó acabar amb el model actual de televisió pública en català.

19 comentaris:

Anònim ha dit...

És que la visió que tenen els socialistes i agregats del que han de ser una ràdio i televisió públiques, és la de la plataforma de propaganda del govern, i no la de un instrument per fer país era quan es va crear.
Mireu sinó BTV i COM Ràdio.

Roger T. ha dit...

ressalat, i afegeixo, que pels socialistes, és una plataforma de catalanització -la més potent que tenim-, que cal desmontar a tota costa. Riute'n tu de la tendenciositat de TVC a l'època de CiU. Almenys, a CiU entenen què és la democràcia, que al PSC, majoritàriament, com que es van formar com a comunistes, durant el franquisme (dues dictadures), això de la democràcia és quelcom que no entenen massa bé.

Anònim ha dit...

Que passa que Tve no està manipulada pels socialistes?
Encara m´enrecordo quan va sortir la campanya contra la guerra d´Irak i el govern del PP, tots els que varen apoiar als socialistes, al estar al capdavant del govern aquests últims, varen rebre la gratificació en forma de programa televisiu, es el cas del Wyomi, Julia Otero,Pablo Carbonell,...Es lo que passa amb Tv3, es un mitjà de comunicació completament manipulat en el qual ens fan veure el que volen, es aixó sinónim de dictadura, quina diferencia hi ha amb el Nodo?
El Psc es un partit de vividors, només hi ha que veure la cara dels seus militants, Montilla, en Maragall germa, en Nadal, per cert com va acavar la história del Carmel, es tot un montatge, una engañifa, ens prenen el pel.
Es cada cop més trist veure els informatius de Tv3, quina falsedat, de catalanisme no hi ha res, lo mateix passa amb la prensa, no hi ha libertat d´expressió, tot passa per un filtre, si aixó es democràcia que vaixi en Franco hi ho vegi.

Setembre Negre ha dit...

Pur i calculat genocidi lingüístic i nacional del PsoE: acabar amb el sistema educatiu català, amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió,... I el pijor de tot: fet amb "talante" i sota la D.O. del cosmopolitisme i el progressisme. I, mentrestant, els partits catalans matant-se entre ells i abandonant el país.

Elies ha dit...

A mi em sembla evident que aquestes declaracions són un exemple paradigmàtic de la frivolitat d'aquest govern i dels Maragall.

Proposta pensada? enraonada? amb valoració del que implica? Què va! Fins i tot m'atreviria a dir que no hi havia cap ànim hostil cap a la nostra llengua (que ja és dir!!!).

Però és que m'imagino l'escena. Es fa fosc, hi ha un sopar institucional, s'acaba, tornen a l'hotel, l'EM entra a la seva habitació, posa la tele mentre es treu la corbata, va buscant amb el comandament a distància alguna cosa i ensopega amb aquestes pelis en VO subtitulades. Obre el minibar, es pren alguna cosa mentre s'adorm mirant la peli VO subtitulada.

I l'endemà, quan s'acosten els periodistes llarga les barbaritats que va dir. Sense encomanar-se a ningú, sense consultar-ho, sense saber què s'està fent amb la TDT ni res de res.

Pura frivolitat, com si ho veiés. I pensant-se que havia tingut una idea genial.

En fi. Què trist.

(per cert, Roger, no sé si t'havia dit que també t'he afegit als links del meu blog)

Roger T. ha dit...

Anònim, no sé si has entès res del que he dit. No parlo de TVE, perquè estic parlant de Catalunya, i de l'única televisió important que té Catalunya, TVC. En aquest blog, com hauràs vist, parlo sobretot de Catalunya. Espanya, a part de per alguna cosa puntual, en tant que país veï amb una especial influència dins Catalunya, com França, no m'interessa per res. És més, trobo, com a país, molt més interessant França que Espanya. Serà, en part, perquè conec massa bé Aspanya, i ja n'estic fins els d'allò d'ella, de Castella, de la seva manera de ser i de la mare que els va fer a tots.

Estic d'acord, en bona part, amb tu en què el PSC, i suposo que en part també el PSOE, no tenen gaire sentit del que és la democràcia. Així, Spanya és un país que està ben apanyat: cap dels dos grans partits té idea del que és la democràcia. Això si que és un país avançat i civilitzat, què caram.

Setembre Negre, efectivament, la situació actual és bastant greu. Per això, des d'aquest blog intento donar arguments per desacreditar i destapar la mentida que és el PSC, amb l'objectiu de posar un granet de sorra per acabar amb part del poder d'aquest partit.

elies, interessant punt de vista. Potser tens raó, com que els socialistes es pensen que la ciutadania és imbècil, creuen que poden fer passar per bones idees el primer que els passa pel cap. Tot i així, cal tenir en compte que, als socialistes, els molesta infinitament, els posa negres, que la televisió pública catalana sigui només en català. Perquè la prinicpal preocupació de l'espanyolisme, i d'anomalia des del seu punt de vista, és que el català, o qualsevol llengua diferent del castellà, segueixin existint. Els preocupa més això que un més ampli autogovern o altres temes.

Per això, a pesar que la proposta potser entra dins els txitxarelisme que caracteritza els Maragall -considero que Pasqual era, o és, més txitxarel.lo que el seu germà, per això-, doncs s'entronca amb l'espanyolisme dels socialistes, o sigui, amb l'interés per acabar amb Catalunya com a nació.

Gràcies pel link, i salutacions.

Vida quotidiana ha dit...

Hola Roger,

Gràcies per la referència que has fet a la meva pàgina. Aprofito també per comentar que no estic massa d'acord amb la teva tesi. Penso que, senzillament, han estat les declaracions d'un incompetent que ni tan sols sap el que s'està fent a casa seva. L'excursió a Finlàndia a l'estil de pel·lícula de Paco Martínez Soria n'és el millor exemple.

Guillem Casas ha dit...

De moment, ja hi han sèries que podem veure subtitulades a l'àrab si tenim TDT...

Anònim ha dit...

Roger jo et posaba l´exemple de Tve amb el Psoe com a sombra de TV3 amb el Psc, ja se que no t´importa España per es que en aquest moment tot el que suceeix a Cataluña passa avans per España gracies al gran ZP, sense anar més lluny, l´afer Renfe Cercanias.
La democracia no existira mai en aquest país, es una dictadura camuflada en partits que es fan dir d´esquerres, per qué a Tv3 sempre parlen de lo mateix sense esmentar altres afers que succeeixen en la nostra societat, o intentan camuflar coses que no son del seu agrado.

reflexions en català ha dit...

Hola, Roger,

I benvingut a Reflexions en català. Jo també t'he fitxat a la meva llista de blocs. Només he tingut temps de llegir el teu últim comentari. Molt encertat. El Tete està fatal. En canvi, el català té tanta salut que ens podem permetre el 'luju' de prescindir-ne parcialment a 'la seva'.

Espero que aviat surti un partit que m'engresqui de veritat. Em sembla que a E (ex-ERC) tardaran temps a aixecar el vol i a recuperar la dignitat. A CiU són més seriosos, però per mi encara no han trobat el nord.


Parlant de sud-americans i àrabs, dissabte vaig anar al correfoc d'Igualada (d'on sóc) i la gran majoria de la gent que seguia el correfoc era sud-americana i marroquina. I a més filmant i fent fotos amb una al·lucinació realment impactant. On eren els igualadins de tota la vida? A la platja. I els joves? A la disco.

Mira que costaria poc integrar aquesta gent que no té els prejudicis de molts espanyols....!

Salut!

Anònim ha dit...

El desig somiat per molts, i òbviament per Ernest Maragall i companyia, és la de diluir el català en un fangar de cosmopolitanisme: Subtilment el pagès d'Olot que vol ballar sardanes és provincià i el flamenco esdevé metropolità. L'anglès, si ha de servir per reduir el català a dialecte, perfecte.

Ernest Maragall té una característica que el fa inefable i irrepetible: És el pitjor conseller d'educació que podria tenir Catalunya. Tal com van les coses també haig de dir que "tot és susceptible d'empitjorar" (una revisió-adaptació de la Llei de Murphy)

Roger T. ha dit...

David, et responc el mateix que a Elies: Maragall potser és un inconscient i diu el primer que li passa pel cap. Però, com que al seu cap hi té Espanya i unes grans ànsies d'acabar amb tot el que ens identifica com a nació, i especialment, la llengua, doncs em costaria de creure que les seves "pensades", no estiguin al servei d'aquests "ideals" seus i de Madriz, en definitiva. En aquest sentit, penso que en Pasqual, a pesar que no ho era gens, era més catalanista, o menys fanàtic espanyolista, que el seu germà.

guillem casas, doncs no pensava pas que anès tan ràpid això de la subtitolació. No sé molt bé què pensar sobre el tema, necessito recollir més informació. En tot cas, tendeixo per moments a pensar que és una altra jugada per debilitar l'aprenentatge del català. Esperem, doncs, de moment, que no tingui cap mena de repercussió, ni que sigui pel fet que anuncien en català que "el cor de la ciutat" està subtitolada en àrab i castellà, per a gent que no entèn el català.

Anònim, en aquesta ocasió, et dono bona part de raó.

reflexions en català, gràcies pel comentari i el link. I tant que el futur és aquest, no n'hi pot haver pas cap altre si volem que la nostra nació sobrevisqui. Catalunya serà multiracial, o no serà.

Artur, completament d'acord amb tu. I segons el cosmopolitisme sociata, no només és provincià el pagès d'Olot que balla sardanes, sinó que tot allò relacionat amb la reivindicació de la nostra nació, cultura i llengua és una cosa de gent que vol portar barretina i ballar sardanes. És el model de desprestigi cultural francès -no en va Espanya és una mala imitadora de França, com admiren La France els hispànics, que l'anomenen amb frases com "la nación del ingenio y de la guerra", i floretes semblants-, que consisteix a relacionar qualsevol manifestació de la nació que es pretén eliminar amb una cosa folclòrica: folcloritzar la cultura. Així, aquesta és una cosa del nostre passat primitiu, cafre i pagès, mentre que la cultura del brillant futur, i gens folclòrica és la de l'Estat-nació. Un exemple claríssim és la Catalunya Nord: enlloc no s'ha vist mai tal concentració de banderes catalanes. Tot és diu Lo català, tot està plagat de imatges de barretines. Però la gent, el català, no el parla, i els partits catalanistes, no els vota -o quasi. Bé, salutacions.

Odalric ha dit...

El dual funciona molt bé de fa mooooolt temps...

A que treu ara voler eliminar el doblatge en català?

O sigui, l'alternativa per la gent serà veure una pelicula en original per TV3 o doblada al castellà a la resta de televisions...?

I el català cóm queda?

No és casualitat que els Ciudadanos hagin aplaudit la proposta...

Anònim ha dit...

Jo no crec que siguin declaracions d’un home vulgar, crec que son les delcaracions d’un home malvat. Em pregunto per que el conseller d'Educació fa una proposta com la de la subtitulació, una mica allunya’t de les seves competències, no ... ??
No se si a algú més se li ha acudit però, crec que en el fons hi ha una intenció de fer caure a ERC en una nova discussió el Conseller que te competències en aquests àmbit, el Sr. Treserres (conseller d'ERC) hauria d’haver respòs a questa provocació però crec que amb la saviesa que el caracteritza no ha caigut al parany.
No us sembla estrany que el conseller d’Ensenyament fací aquestes declaracions ... De debò penso que com que s'acosten les generals el socialistes (sobretot els de Ferraz) estan cada cop més incòmodes i si volen guanyar a les Espanyes se les han d’empescar per a trencar (altre cop) amb ERC. Tot plegat pot semblar molt fort i difícil de creure des d’una òptica racional, però crec que l’únic que compta a en Pepiño i companyia és guanyar i mantindré el poder ... les enquestes son cada cop més desfavorables i amb el trencament de la treva d’ETA i amb un atemptat per vindre els de Ferraz ja preveuen una campanya amb el típic i fastigós: -“los soiclaistas tienen govierno con los que pactaron con ETA” ... I tota aquesta merda.
De debò crec que la meva teoria te sentit, han escollit el tema de la subtitulació que te molt adeptes en el progressisme superficial tipus Periodico i si posen en marxa la seva maquinaria propagandística segur que sembla un descobriment més important que la penicil•lina ... viure per veure.
Quina merda de politics!

ALBERT-M.

Joan Arnera ha dit...

Com diu l'Odalric, no és pas casualitat que Ciudadanos aplaudeixi la idea...
Salut, Roger. Jo també t'he afegit als enllaços, com veuràs.

Anònim ha dit...

Roger,
Estic completament d'acord amb tu. Aquest personatge no hauria d'ocupar el càrrec que ocupa. Coincideixo en que és malvat. És impensable que vagin a Finlàndia i tornin amb aquesta bajanada de posar el V.O.S a TV3. El conseller d'Educació va a Finlàndia i torna amb aquesta proposta. Bravo. Bravo. Bravo. I aquí ningú fot el crit al cel!!! Cagun l'ou! Em posa molt nerviós el fet que tinguem aquesta merda de governants!!!
Últimament no parem d'escoltar collonades i aquí no passa mai res.

Aquest Maragall no hauria d'haver trepitjat mai una conselleria. Tot el que sentim d'ell és aberrant. Ja que els polítics no ho fan, tots els blocaires com tu hauríeu de fer posts demanant la seva fulminant dimissió, i declarar-lo persona non grata pel Govern de la nostra nació. Penso que cal anar forts contra tota aquesta púrria que vol acabar amb Catalunya. Cal pujar el to quan cal, i jo penso que ara cal.
Això que fa Maragall no té nom, i cal que se n'adoni.

CAtalunya pot aprendre molt de Finlàndia a nivell educatiu. Només cal consultar els resultats de les proves PISA que tenen ambdós països!!, Finlàndia sempre està entre els tres primers llocs en cada prova, i Catalunya està sempre per sota de la mitjana OCDE excepte en una que està just per sobre (competència científica). Però no, resulta que cal posar V.O.S a TV3. Per què no es parla del finançament de l'ensenyament?. Per què no es parla de la formació del professorat? Per què no es parla de què collons cal fer per tenir uns resultats com els de Finlàndia? Fins i tot el mateix Govern ha fet estudis sobre Finlàndia (http://www.gencat.net/educacio/csda/documents/finlandia/finlandia.pdf), però és clar, el cony de Conseller només se li acut aquesta fotesa de merda!!!.
No hi ha voluntat de treballar pel país, només hi ha voluntat per a destruir-lo.

Maragall Fora del Govern!

Roger T. ha dit...

Odalric, completament d'acord amb les teves observacions. Que algú amb l'única obsessió d'acabar amb el català com els Ciudadanos hagi aplaudit la proposta, és la confirmació definitiva que ha estat feta per aquest motiu.

Albert, bé, aquest punt de vista no se m'havia acudit. A veure si t'hauràs de fer analista polític ara! Doncs podria ben ser, que el PSOE volgués trencar amb ERC, ja que les coses se'ls presenten magres el març que ve. Que ja es poden donar per perduts, vaja. Si fos això, sens dubte seria una gran notícia per Catalunya. Ja que si guanya el PP, el PSOE passarà a ser oposició, i el PSC, i tota la seva patuleia, podran fer-se la victimeta lluitadora contra la injustícia -del PP-, fent veure que lluita al mateix temps per Catalunya, mentre no fa res -o desfà tot el que pot. Amb la qual cosa milloraran la seva imatge entre la ciutadania -il.lusa. Això pot ser fatal per Catalunya. Estarem a l'aguait.

Joan Arnera, això dic jo... I gràcies per l'enllaç.

Marcus, tens tota la raó, potser el món blocaire hauríem de ser més conscients de la nostra funció com a plataforma per denunciar les irregularitats, mentides i actituds polítiques anticatalanes del govern de Catalunya. Molt interessant la observació que fas sobre el gran nivell educatiu de Finlàndia, i com Maragall, que és la seva funció, no ha fet cap referència ni a aplicar-ne cap aspecte a Catalunya ni en cap sentit. Si puc, farè una altre post sobre el tema, ja que clama al cel.

Només comentar-te que, quan es va iniciar el conflicte sobre la tercera hora, i Maragall va dir lo d'Olot etc., ja es va fer una campanya a nivell blocaire demanant la dimissió de Maragall, que encara alguns blocs segueixen. Si a algú se li ocorren noves i millors maneres de denunciar la incompetència de l'actual govern, seran benvingudes. Salutacions.

Enkil ha dit...

Aquests dies estic navegant i llegint per els vostres blogs , m'alegra i m'anima veure persones que pensen i senten com tu. Fa uns anys vaig anar a viure a Barcelona i cada cop més em sento com un esser estrany dins la capital del seu propi país.

Gràcies per els vostres texts, el vostre temps i la vostra feina!

Salutacions!

Roger T. ha dit...

Pere, gràcies a tu pels ànims. No sé d'on ets originàriament, però sobre Barcelona, només dir-te que no hem de perdre de vista que és la nostra capital, com bé dius, i que, encara que de vegades no ho sembli, és, i ha de ser, una ciutat catalana, i per als catalans, sobretot. Molts (o bastants), hi posem el nostre gra de sorra cada dia perquè no deixi de ser-ho. Bé, salutacions.